RSF: Vlade širom sveta opstrušu izveštavanje o izbeglicama

Povodom Svetskog dana izbeglica, Reporteri bez granica upozorili da vlasti koriste razne metode kako bi opstruisale izveštavanje o migrantskoj krizi.

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.06.2018.

11:35

RSF: Vlade širom sveta opstrušu izveštavanje o izbeglicama
Ilustracija: Getty Images

Tako priče o pretnjama, zastrašivanju, hapšenju, progonu, uskraćivanju dozvola, odbijanju zahteva za intervjue, oduzimanju opreme i deportacijone metode teško dolaze do javnosti, dodaje ta organizacija.

"Naša društva ne smeju da budu uskraćena za izveštavanje o migrantskoj krizi koja je sada u centru javne debate u Evropi i drugim delovima sveta", kaže generalni sekretar RSF Kristof Delor. On ističe da izveštavanje o izbeglicama ne može da se smatra zločinom. "Zašto privoditi novinare, pleniti njihovu opremu i zabranjivati im pristup prihvatnim centrima za izbeglice?", zapitao je on.

"Vlade imaju obavezu i odgovornost da ne opstruišu novinarstvo iz bezbednosnih razloga i da ne promovišu ružičast pogled na često tragičnu realnost", rekao je Delor.

Van Evrope, kako se konstatuje, situacija je još gora. U Nigeru, Libiji, Mijanmaru i nekim drugim zemljama izveštavanje iz prve ruke je skoro nemoguće, a novinari se na svakakve načine ometaju i zastrašuju.

Zastrašivanjem novinara koji izveštavaju o izbeglicama, neke vlade ne samo da žele da prikriju kršenje međunarodnih humanitarnih zakona, već i da osiguraju da njihove upitne političke odluke ostanu nepoznate javnosti, navodi RSF.

U tekstu se pominju i primeri novinara koji su nailazili na razne probleme dok su izveštavali o najvećoj humanitarnoj krizi 21. veku. Kada je novinar italijanske "Republike" Alesandro Pulja uradio priču o prihvatnom centru za migrante u Kataniji na Siciliji uz intervjue migranata koji su tvrdili da su tretirani "kao životinje" pomislio je da će uslediti istraga o centru, ali meta italijanskog pravosuđa postao je on.

Optužen je klevetu, a na društvenim mrežama primio je uvrede i pretnje. Suđenje mu je zakazano za oktobar. Pulja kaže da je najgore i "najneprihvatljivije" to što se suočava sa "legalnim oblikom zastrašivanja" sa ciljem da se "novinari obeshrabre da rade svoj posao".

Između ostalih navodi se i primer američkog novinara Spensera Vulfa koji je nekoliko meseci snimao dokumantarni film za "Gardijan" o stanovnicima doline Roha kod francusko-italijanske granice koji pomažu migrantima gde je i uhapšen i proveo više od 24 sata u pritvoru pod optužbom za pomaganje ilegalnim migrantima.

Iza zvaničnog cilja razbijanja mreže krijumčara migranata "krije se jasna želja da se opstruiše naše izveštavanje na terenu", kaže novinar frilenser Rafael Kraft. On kaže da ne sprečava samo policija novinare da izveštavaju, već i opštinske vlasti i druge državne agencije koje ne odgovaraju na zahteve novinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: