Han pozdravio ratifikaciju dogovora Atine i Skoplja

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozdravio je ratifikaciju dogovora Atine i Skoplja o imenu u makedonskoj skupštini.

Izvor: Beta

Sreda, 20.06.2018.

16:35

Han pozdravio ratifikaciju dogovora Atine i Skoplja
Foto: GettyImages

"To je prvi od mnogih koraka ka punoj implementaciji. Verujem svim političkim liderima da će pokazati liderstvo i snagu za sledeće korake", naveo je Han na Tviteru.

Sobranje je većinom ratifikovalo dogovor s Grčkom o rešavanju spora oko imena i o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Za ratifikaciju je glasalo svih 69 prisutnih poslanika, dok je opoziciona VMRO DPMNE bojkotovala sednicu, jer dogovor smatra kapitulantskim i štetnim za makedonske nacionalne interese.

Dogovorom o rešenju makedonsko-grčkog spora oko naziva Makedonije, previđeno je da Vlada Grčke, pošto dobije dokument ratifikovan u makedonskom parlamentu, obavesti EU da daje podršku za početak pristupnih pregovora s Makedonijom, a NATO da podržava prijem Makedonije.

Po makedonskom ustavu, dogovor s Grčkom bi trebalo da potpiše predsednik Đorđe Ivanov, koji je više puta najavio da to neće uraditi, ali taj potpis na ratifikaciju nije neophodan da bi Grčka poslala obaveštenje u Brisel, u EU i NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: