"Problem i mafijaška ubistva, ne zovemo Srbiju na 'ručak'"

U debati o nacrtu izveštaja o Srbiji, izvestilac za Srbiju i predstavnik grupe liberala i demokrata u EP Ivo Vajgl najavio je veliki broj amandmana na tekst.

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.06.2018.

19:13

Ilustracija: Thinkstock

“Srpske vlasti moraju da znaju da ih mi ne pozivamo na besplatni ručak, već da moraju da se usklade sa standardima i vrednostima EU”, naglasio je Vajgl.

On je poručio da ima mnogo oblasti gde se to usklađivanje “ne dešava”.

“To su oblast medija, pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala", rekao je Vajgl.

On je rekao da je ozbiljan problem Srbije i to da je od 2012. godine u zemlji počinjeno, kako je naveo, 81 "mafijaško ubistvo”, od kojih je samo šest rasvetljeno.

Prema njegovim rečima, Srbija ima i “previše prijateljske” odnose sa Rusijom, a dodao je i da su medijske slobode “gorući problem”.

“Zainteresovani smo za napredak Srbije ka članstvu. To je važna zemlja i važan partner EU na bilo kom nivou”, kaže Vajgl.

U ime grupe Zelenih u Evropskom paralmentu o nacrtu izveštaja o Srbiji govorio je Igor Šoltes, uz ocenu da je izveštaj dobro izbalansiran.

On se složio sa činjenicom da je Srbija na dobrom putu evrointegracija i da pravi dobar napredak u otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Šoltes je pohvalio ekonomske reforme u zemlji, ali i naveo nedostatke u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode medija.

“Srbija mora da ubrza reforme u oblast vladavine prava i nezavisnog pravosuđa. Ne može se zaobići ni pitanje odnosa Srbije i Kosova. Očekujem nastavak dijaloga Beograda i Prištine na način koji će dovesti do dogovora prihvatljivog za obe strane”, kaže Šoltes.

Kao predstavnik grupe Zelenih Igor Šoltes je posebnu pažnju skrenuo na neophodnost napretka u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: