Makalisterov nacrt izveštaja: Pet poruka Srbiji

Srbija je na putu ka EU i u poslednjih 12 meseci preduzela je važne korake u pravcu usklađivanja sa evropskim standardima,navodi izvestilac EP Dejvid Makalister

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.06.2018.

12:17

Makalisterov nacrt izveštaja: Pet poruka Srbiji
EPA/FOCKE STRANGMANN

On je predstavio nacrt svog izveštaja o Srbiji poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Izvestilac za Srbiju i predsedavajući Spoljnopoltičkim odborom Evropskog parlamenta u prvom predstavljanju nacrta svog izveštaja o Srbiji kaže da izveštaj ima pet ključnih poruka.

Kao prvu, Makalister je naveo dalji napredak zemlje u oblasti razvoja funkcionalne tržišne ekonomije, obezbeđivanje ekonomskog rasta i očuvanje makroekonomske i monetarne stabilnosti.

“Pristupanje EU zavisi od učinaka koji se ogledaju u usvajanju i punoj primeni neophodnih reformi. Pristupanje Unije nisu datumi, već rezultati i iskreno se nadam da će Srbija nastaviti put ka članstvu i u narednim mesecima“, kaže Makalister.

Kao drugu ključnu poruku Dejvid Makalister navodi da je vladavina prava u srcu pristupnih pregovora i da je napredak u toj oblasti neophodan za približavanje Srbije EU.

“Iako Beograd pokazuje jasnu opredeljenost da reši neka od pitanja, važno je da se pojačaju napori, posebno u cilju obezbeđenja nezavisnosti pravosuđa i celokupnog pravosudnog sistema, i da se bezuslovno bori protiv korupcije i organizovanog kriminala“, kaže Makalister.

Medijske slobode moraju da budu garantovane i u narednoj godini situacija u medijima u Srbiji mora se popraviti, treća je poruka Dejvida akalistera.

“Svi se slažemo u ovom Odboru da je sloboda medija u srcu demokratije. Ona se ne može postići samo usvajanjem zakona, već i stvaranjem pozitivne atmosfere za medije“, podvlači Makalister.

U svojoj četvrtoj poruci izvestilac za Srbiju konstatuje da država nastavlja angažman na normalizaciji odnosa sa Kosovom i da na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića vodi unutrašnji dijalog.

“I Kosovo i Srbija treba sada da rade na punoj implementaciji svih već postignutih sporazuma i to u dobroj veri i na vreme. Formiranje Asoscijcije/Zajednice srpskih opština je prioritet, a mora se rešiti i pitanje energetike između dve strane“, navodi izvestilac.

Petu poruku Makalister je uputio srpskom Parlamentu i pozvao na da efikasan nadzor izvršne vlasti u zemlji.

Naglasio je da se transparentnost, sveobuhvatnost i kvalitet zakonodavnih procesa mora povećati, a korišćenje hitnih procedura smanjiti.

“Narodna skupština mora aktivno da preuzme svoju ulogu u raspravi i nadzoru zakona“, zaključio je Dejvid Makalister.

On je pozvao Srbiju da ne odlaže rad na obavezi postepenog usklađivanja spoljne i bezbednosne politike sa politikom EU.

Poslanici AFETA do 30. avgusta mogu da podnose amandmane na nacrt izveštaja o Srbiji.

Nacrt bi trebalo da bude usvojen na Spoljnopolitičkom odboru u oktobru, a Evropski parlament bi u novembru trebalo da glasa i usvoji izveštaj o Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: