Kome smetaju prodavci magazina "Lice ulice"? / VIDEO

Niko ne bi očekivao da će se na meti uličnih napadača naći miroljubivi prodavci časopisa koje već osam godina dobro poznaje ceo grad.

Izvor: Prva

Sreda, 20.06.2018.

19:57

Kome smetaju prodavci magazina
Foto: Screenshot/Prva TV

Ali izgleda njih ipak ne prepoznaju baš svi.

U prethodnih mesec dana, prodavci magazina Lice ulice napadnuti su dva puta na ulicama Beograda. Nenametljivi i stidljivi prodavci koji žive na društvenoj margini kažu da za napad nisu dali nikakav povod

"Nažalost ne možemo da iznosimo detalje ovog slučaja u javnost zato što su nas oni zamolili da to ne uradimo iz straha da se slične stvari ne dešavaju ponovo. Oni naravno nisu uzvratili već su se povukli u strahu da se tako nešto ne desi ponovo i da se prosto ne pogorša još više njihov ionako težak položaj u društvu”, kaže Nikoleta Kosovac, koordinatorka programa.

"Svi prodavci imaju svoje lokacije, svoje kupce i svoje komšije. Nije uvek najbitnije kupiti magazin, mnogo je bitnije obratiti pažnju na te ljude, uključiti ih i učiniti da se dobro osećaju zajedno sa svima nama”, dodaje Kosovac.

"Lice ulice" postoji već osam godina i ja više volim da kažem projekat, program "Lice ulice" nego magazin kako obično kažu. Naši korisnici to su lica koja veoma teško mogu da se prepoznaju na tržištu rada ui veoma teško dolaze do legalnog posla”, ističe Milosav Marinović, direktor, glavni i odgovorni urednik

"Svi stariji od 15 godina pa do bez gornje granice i svi oni koji žele da svoju tešku situaciju u kojj se trenutno ili dugoročno nalaze žele da poprave mi smo tu za njih."

A imamo li prava da se nadamo da humanost i dalje postoji na ulicama Beograda?

"Kako da ne, i čuo i čitam i kupujem sa velikim zadovoljstvom. I znam ko prodaje, vrlo dobro znam ko prodaje i znam da imaju problema, dva puta najmanje bili napadnuti. Ne mogu da shvatim to kako zašto te ljude. stvarno ako ne možete nekome da pomognete pa nemojte tako nešto da radite”, kaže Marinović.

Oni su naši sugrađani. Humanost nema oči i ne razlikuje boju kože. Ne vidi fizička oboljenja i ne zna za nacionalizam. Ali zato u humanosti svi imamo podjednaku sreću jer, onaj ko daje - srećan je što pomaže. Onaj ko prima - srećan je, jer ga se neko setio. Svaki novi dan šansa je za humanost i sreću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: