"Nije tačno da usmeravamo migrante prema susedima"

Načelnik Uprave granične policije Milenko Božović odbacio je kao apsolutno netačne i zlonamerne tvrdnje ministra unutrašnjih poslova USK u BiH Anela Ramića.

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2018.

15:35

Foto: Tanjug/AP/Amel Emriæ

Božović je odbacio tvrdnje da Srbija migrante na bilo koji način usmerava ka drugim zemljama, susedima.

"Samo tokom današnjeg dana srpska policija pronašla je dva autobusa na teritoriji PU Šabac, u kojima su se nalazila 53 migranta, koji su zaustavljeni i vraćeni u prihvatne centre", naveo je Božović i dodao da je policija, takođe, na Drini zaustavila čamac sa sedam migranata, koji su pokušali ilegalno da pređu granicu.

Povodom, kako navodi, neistinitih i zlonamernih tvrdnji Ramića da "policija Srbije ima nekorektan odnos i da čak ilegalnim migrantima pokazuje put kojim će ući u BiH", Božović je naglasio da je Srbija zemlja koja se sa migrantskom krizom u različitim oblicima i u različitim fazama suočava i nosi više od tri i po godine vrlo uspešno.

Podsetio je da je u Srbiju tokom 2015. godine dnevno ulazilo čak i po 15.000 migranata, kao i da se i danas u centrima u našoj zemlji nalazi između 3.000 i 4.000 migranata.

Srbija je, kaže Božović, posvećena zaštiti migranata i njihovih prava i pokazala je human i civilizovan odnos prema svakom od njih, a tako će i nastaviti da se ponaša.

"Međutim, želim da podsetim da ovi migranti ne potiču iz Srbije, niti je Srbija njihova krajnja destinacija. Zato savetujem svojim kolegama da postupaju na zakonit i human način u migrantskoj krizi, kao i da migrante vraćaju u zemlje porekla ili prvu zemlju s kojom imaju potpisan sporazum o readmisiji", naveo je Božović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: