"Nažalost, Rome ne možemo da proteramo"

Italijanska vlada planira da sprovede popis Roma koji žive u toj zemlji kako bi se utvrdilo koliko ih tu boravi ilegalno, kaže ministar unutrašnjih poslova.

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2018.

07:28

Ilustracija: Getty Images

Međutim, Mateo Salvini je dodao i opasku da "nažalost, italijanske Rome neće moći da protera".

Salvini, lider krajnje desničarske Lige, rekao je za televiziju Lombardija da njegovo ministarstvo razmatra "romsko pitanje" i da želi da vidi "koliko" Roma ima u Italiji.

Salvinijeva izjava izazvala je kritiku Demokratske partije koja je rekla da njegov poziv podseća na "etničko čišćenje", prenosi Rojters.

On je potom reagovao saopštenjem u kojem je rekao da vlada nema nameru da pravi posebnu arhivu za Rome ili da uzima otiske prstiju, već želi da zaštiti romsku decu kojoj roditelji ne dozvoljavaju da idu u lokalne škole.

Dodao je da želi da proveri kako se troše sredstva Evropske unije namenjena za pomoć marginalizovanim zajednicama.

Salvini je prošle nedelje izazvao "buru" u Evropi kada je odbio da dozvoli humanitarnim brodovima sa više od 600 afričkih migranata da pristanu u italijanske luke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: