Novi protest zbog Republike Severne Makedonije

Građani su ponovo izašli ispred Sobranja u Skoplju da bi izrazili neslaganje sa potpisanim dogovorom o promeni imena države u Republika Severna Makedonija.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.06.2018.

23:21

Novi protest zbog Republike Severne Makedonije
Foto: Tanjug/AP

Protest je protekao mirno i bez incidenata, javila je agencija MIA.

Okupljanje je počelo u 20 sati, blokadoma bulevara 11. oktobar, a istovremeno pripadnici policije su se rasporedili ispred zgrade parlamenta.

Učesnici protesta su uzvikivali "Ostavka", skandirali ime predsednika Djorđa Ivanova a čuli su se i povici "Ime ne damo, Makedonija Makedoncima", navodi MIA.

Na improvizovanoj bini građani su izražavali svoje stavove u vezi sa potpisanim dogovorom sa Grčkom.

Deo njih je iznosio zamerke na intervenciju policije od pre dva dana i poručio da su tu da na miran način iskažu svoj revolt zbog dogovora Atine i Skoplja.

Demontranti su najavili da će nastaviti proteste i da će se svake večeri od 20 sati okupljati ispred Sobranja dok ne bude povučen dogovor o promeni imena.

Odbor za evropske poslove makedonskog parlamenta je ranije danas, bez prisustva članova opozicije, usvojio Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom o novom imenu Makedonije.

Prethodno, većinom glasova, parlament je prihvatio da se o tom zakonu odlučuje po skraćenoj proceduri, što je za najuticajniju opozicionu VRMO-DPMNE bilo neprihvatljivo pa su poslaniti te stranke napustili sednicu i najavili da više neće učestvovali u odlučivanju o ratifikaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: