"Dodik je mesecima upozoravao, sada nema rešenja"

BiH je postala izbeglički logor i pored upozorenja predsednika i institucija Republike Srpske, navodi RTRS i dodaje da je reč o problemu za koji nema rešenja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.06.2018.

12:37

Ilustracija: Getty Images

Iako je mesecima iz Republike Srpske stizalo upozorenje da će migranti promeniti sliku BiH i da vlast u Sarajevu pod hitno treba da reaguje, iz Ministarstva bezbednosti stizale su tvrdnje da je sve pod kontrolom, prenosi RTRS i konstatuje da migranti konstantno pristižu, a sa njima i sve veći problemi.

"Ne želimo da budemo deo istorijske prevare o čijim će posledicama biti razgovarano za deset godina - upozorenje je koje je upućivao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ali kao da ga niko u Sarajevu nije čuo. Naprotiv, Savet ministara spremao je plan o smeštanju migranata u objekte na prostoru Republike Srpske.

"Naravno da ne dolazi u obzir smeštanje migranata na teritoriji Republike Srpske. Nikad to neće napraviti, jer je to naša nadležnost i ne mogu oni nama da zadaju takvu vrstu odgovornosti. Mi to odbacujemo. Trebalo je zatvoriti granicu. Meni je žao tih ljudi, ali mi nismo prouzrokovali tu krizu", rekao je ranjie Dodik za RTRS.

Savet ministara u to vreme, podseća se, ne preduzima ništa, pa i ublažava broj migrantskih ulazaka u zemlju. Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić ide i korak dalje i tvrdi da ne postoji pretnja od širenja migrantske krize u BiH, a po njemu, nadležne institucije situaciju drže pod apsolutnom kontrolom, podseća se takođe.

"Ne bih to nazvao migrantskom krizom, bez obzira što su pojedini političari na jadan i bedan način koristili sudbinu tih ljudi da uhvate neku vrstu političkih poena. Kažem da je ovo apsolutno pod našom kontrolom", rekao je ranije Mektić.

BiH je postala izbeglički logor i pored upozorenja predsednika i institucija Republike Srpske, navodi se dalje i dodaje da je reč o problemu za koji nema rešenja. Dok Savet ministara samo razmatra, u Nemačkoj se zbog istog problema trese vlada Angele Merkel. Crnogorski premijer Duško Marković situaciju naziva zabrinjavajućom, jer je njegova zemlja na migrantskom udaru iz Albanije. Nakon toga, njihova naredna stanica je BiH.

"Ne želimo da dođemo u situaciju da se ovde stacioniraju migranti. Naši podaci govore da će u narednih mesec i po na prostor BiH doći najmanje 180.000 migranata. To može da izazove niz problema i samo naivni mogu da veruju da je ovo pitanje humanitarnog karaktera. Ne, nije, ovo je suštinsko pitanje", upozoravao je Dodik.

Pitanje je kada će Savet ministara i Mektić priznati da ne drže kontrolu sa migrantima u svojim rukama, ili reći da su je potcenili.

Činjenica je da su oni tu, da Evropa steže spoljne granice, a niko još nije izneo podatak niti utvrdio koliko je bivših boraca ID ušlo u BiH zajedno sa stvarnim izbeglicama, konstatuje RTRS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: