Dok Sobranje bude odlučivalo, ispred će biti protesti

Predsedavajući makedonskog parlamenta Taljat Džaferi sazvao za danas sednicu samo s jednom tačkom dnevnog reda Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma s Grčkom.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.06.2018.

07:21

Dok Sobranje bude odlučivalo, ispred će biti protesti
Foto: Tanjug/AP

Poslanici bi danas trebalo najpre da se izjasne o potrebi usvajanja tog predloga zakona o ratifikaciji, a potom bi debata bila nastavila u Odboru za evropske poslove, koji ima rok tri dana za izjašnjavanje.

Nakon usvajanja na tom parlamentarnom odboru, o Predlogu zakona će biti otvorena rasprava na plenarnoj sednici, a za izglasavanje je potrebna natprosečna većina od 61 poslanika od ukupno 120.

Narodni poslanik VMRO-DPMNE Antonio Milošoski, međutim, smatra da bi o Predlogu zakona o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom najpre trebalo da se izjasni Odbor za spoljnu politiku kao matično telo, kojim on predsedava. Sve drugo je, tvrdi, kršenje zakona.

Uprkos nesporazumima vlasti i opozicije pre nego što je parlament i počeo da razmatra predloženi zakonski akt, Džaferi za agenciju MIA kaže da očekuje da će sporazum biti ratifikovan do petka.

Nakon ratifikacije zakon će biti prosleđen predsedniku Đorđu Ivanovu na potpisivanje. Ivanov je, međutim, još ranije izneo "konačan stav" da neće potpisati zakon, a nakon isteka roka od sedam dana, parlament će se ponovo izjašnjavati o istom predlogu. Ukoliko ni tada Ivanov ne potpiše zakon o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom, najverovatnije će uslediti vanredni parlamentarni izbori koji će imati referendumski karakter.

Džaferi je, inače, tokom jučerašnjeg dana imao niz sastanaka sa svim šefovima parlamentarnih grupa, vlasti i opozicije, jer vladi se žuri sa ratifikacijom zbog sastanka Evropskog saveta, krajem juna. Tada bi, naime, Savet, trebalo da Makedoniji da "zeleno svetlo" za otvaranje pregovora sa EU.

Inače, sporazumom je predvidjeno da nakon ratifikacije u parlamentu, grčka strana obaveštava EU i NATO da odustaje od blokade Makedonije na evroatlantskom putu, te da može da otvori pregovore o članstvu u EU i da se priključi Alijansi.

S druge strane, protesti zbog sporazuma s Grčkom na ulici glavnog grada bivše jugoslovenske republike se ne stišavaju. Bilo ih je i sinoć, kao i prethodnih dana kada su upotrebljene i šok bombe, a najavljeni su i za danas i to ispred makedonskog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: