Sud se pozvao na imunitet, Jeremićeva tužba "nedozvoljena"

Parnično odeljenje Višeg suda u Beogradu je bez rasprave odbacilo tužbu za naknadu nematerijalne štete tužioca Vuka Jeremića protiv tuženog Aleksandra Vučića.

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2018.

14:32

Sud se pozvao na imunitet, Jeremićeva tužba
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao predsednik Pravnog saveta Narodne stranke advokat Vladimir Gajić, u odluci je navedeno da se Parnično odeljenje pozvalo na imunitet tuženog.

“Sud je odlučio da uspostavi građansko-pravni imunitet Aleksandru Vučiću kao predsedniku Republike, uprkos tome što je Jeremić tužio Vučića kao građanina, a ne kao predsednika Republike. Tim činom sud je praktično preuzeo ulogu advokata Aleksandra Vučića. Ovakva odluka suda predstavlja opasan pravni presedan, jer jednog građanina stavlja u poziciju iznad zakona i istovremeno krši osnovna ljudska prava zagarantovana Ustavom Srbije. Na taj način šalje se poruka da Srbija nije pravna država”, naveo je Gajić.

Vuk Jeremić tužio je Aleksandra Vučića za naknadu nematerijalne štete zbog povrede ugleda i časti izjavama kojima ga je proglasio za vođu međunarodne bande lopova.

“Zbog ovog nečuvenog postupka Višeg suda u Beogradu Vuk Jeremić će se žaliti Apelacionom sudu”, dodaje se u saopštenju.

Uz saopštenje je priložen i faksimil rešenja o odbijanju tužbe u kom se navodi da se ona “odbacuje kao nedozvoljena”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: