Palestinci odbili Trampov plan

Palestinsko rukovodstvo odbija plan administracije predsednika SAD da rehabilituje pojas Gaze, naveo je portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2018.

21:36

Palestinci odbili Trampov plan
Foto: GettyImages

Ruskovodstvo Palestine veruje da je namera Donalda Trampa da stvori jaz između te i druge palestinske teritorije Zapadne obale, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju Nabila Abu Rudejnea optužuje se američka administracija da radi s Izraelom na odvajanju Gaze od Zapadne obale i da to prikriva "humanitanrom pomoći ili rehabilitacijom" s ciljem da uništi palestinsku borbu za okončanje okupacije i osnivanje palestinske države.

Palestinci smatraju, dodaje se u saopštenju, da Vašington teži da pretvori Gazu u humanitarno pitanje umesto političko.

Saopštenje je izdato, kako se veruje, u odgovoru na izveštaje u izraelskim medijima da SAD teže da rehabiltuju Gazu donacijama iz zemalja Zaliva, a pre svega Saudijske Arabije i Katara.

"Palestinsko rukovodstvo upozorava zemlje u regionu da ne sarađuju s potezom čiji je cilj da se izazove podela Gaze i Zapadne obale i dovede do koncesija u odnosu na Jerusalim i sveta mesta", navodi se u saopštenju i dodaje da je Abasova pozicija jasna, da nema države u Gazi i nema države bez Gaze i da o tome postoji palestinski, arapski i međunarodni konsenzus.

Palestinsko rukovodstvo sa Zapadne obale na kojoj dominira Abasov Fatah poslalo je slične poruke direktno zemljama koje ove nedelje planiraju da posete američki izlslanici Džared Kušner i Džejson Grinblat, a posebno Saudisjkoj Arabiji i Kataru.

Abas će možda poslati svoje izaslanike u te zemlje, kao i u Egipat i Jordan, da predstavi svoju poziciju.

Trampova administracija navodno pokušava da ubedi arapske monarhije da investiraju stotine miliona dolara u ekonomske projekte u pojasu Gaze kako bi se smirila bezbednosna situacija na toj teritoriji pre predstavljanja mirovnog plana za Bliski istok.

Bela kuća odbija da bilo šta komentriše pre posete izaslanika.

Večeras je izraelska vojska napala infrastrukturu Hamasa u Gazi drugi put u današnjem danu.

Izrael smatra tu islamsku ekstremističku organizacijom odgovornom za puštanje zmajeva i balona sa zapaljivim materijalom preko granice u Izrael.

To je nova taktika Palestinaca u masovnim protestima koji se održavaju jednom nedeljno na granici Gaze i Izraela.

Zmajevi i baloni izazvali su požare koji su naneli veliku štetu Izraelu.

Palestinci protestuju protiv izraelske i egipatske blokade Gaze kojom od 2007. godine vlada Hamas, otkako je pobedio snage lojalne rivalskom Fatahu.

Palestince na proteste podstiče i teška ekonomska situacija, nezaposlenost koja je dostigla oko 50 posto i nestašica struje.

Oni takođe protestuju za pravo na povratak palestinskih izbeglica na sadašnju teritoriju Izraela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: