Došli su "dani D" za Angelu Merkel, hoće li ih preživeti?

Trinaestogodišnja vladavina neprikosnovene nemačke kancelarke Angele Merkel sada je na testu više nego ikad. Hoće li preživeti buduće dane, pitaju se svi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2018.

10:04

Došli su
Getty Images

Njoj će “doći glave”, po svemu sudeći, migranti, jer je njen stav prema njima, kako smatraju nemački političari, ali i građani, previše blag.

Nemačka kancelarka, naime, ne želi da podlegne pritiscima koji dolaze sa domaćeg terena, da promeni svoju migracionu politiku – čija suština je da je reč o evropskom problemu, a ne samo nemačkom i da je neophodno da se u okviru Unije nađe rešenje prihvatljivo za sve.

Sada je dobila i ultimatum, koji dolazi ni manje ni više nego od njenog koalicionog partnera CSU i lidera te partije, ministra unutrašnjih poslova Horsta Zihofera. On želi da Angela Merkel preseče i donese odluku da se migranti, koji su već kročili na tlo neke evropske zemlje uopšte ne puste na tlo Nemačke.

Kako piše nemačka štampa, Zihofer je. nezvanično, Merkelovoj dao ultimatum da se to pitanje mora rešiti do EU samita u Briselu koji će se održati od 28. do 29. juna. Ako se to ne dogodi, Nemačkoj će trebati novi kancelar, navodno je poručio Zihofer.

Da zaista nešto ne štima kod Angele Merkel pisalo se krajem prošle sedmice, kada je kao najnovija objavljena vest da su koalicioni partneri Angele Merkel, Zihoferov CSU, otkazali koalicionu saradnju s kancelarkinom CDU na parlamentarnom nivou.

Navodno je to odlučio baš Zihofer i to baš zbog migranata, ali je vest ubrzo demantovana. Ali to pitanje tačka je razdora odavno i samo je pitanje vremena kada će ono zaista i eskalirati. Pozivajući se na neimenovane izvore, nemački Bild piše da će Angela Merkel biti suočena s pitanjem opoziva ukoliko ne ispuni Zihoferov ultimatum.

Zato je Merkelova sada na prekretnici, više nego ikada. Jer, osim što nema podršku na domaćem terenu, nema je ni na evropskom. Grčka, Italija, Malta, Mađarska, Češka, Poljska…niko neće migrante, pa ni po ranije utvrđenim kvotama.

Kao samo jedan slikovit prikaz dubokog razdora unutar Unije može da posluži brod sa 629 migranata koji je plutao međunarodnim vodama, bez dovoljno hrane i vode, dok su se sa sudbinom tih ljudi kao s lipticom dobacivale Italija i Malta. Konačno, smilovala im se Španija, ali im je dala 45 dana da reše svoj status, odnosno azil koji traže. Kao da to uopšte od njih zavisi.

Pred nemačkom kancelarkom zato je “izazov ravan Herkulesovom” – da ubedi, i to za dve nedelje, ostale lidere EU da se postigne zajednički plan za rešenje migrantskog pitanja.

Nikako joj ne ide na ruku da su nakon izbora u Italiji i Austriji sada na vlasti oni koji tvrdo stoje na stavu suprotnom od onog koji ima Merkelova. Austrijski kancelar odavno priča priču o kampu za migrante koji bi se nalazio u Evropi, ali van granica EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: