"Datum nastavka dijaloga nije utvrđen, očekuje se ubrzo"

Šef kabineta predsednika Kosova Bekim Čolaku rekao je da za sada nema tačnog datuma nastavka finalnog dela dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 18.06.2018.

21:03

Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

On je dodao da se očekuje da to bude vrlo brzo.

Učestvujući u emisiji prištinske televizije KTV, Čolaku je rekao da su se sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini dogovorili da u vrlo kratkom periodu bude sledeći sastanak na viskom nivou, ali da tačan datum sastanka nije još utvrđen.

On je odbio kao neistinite tvrdnje da je Srbija bolje pripremljena za finalni deo dijaloga i istakao da je na Kosovu najvažnije da se postigne konsenzus.

"Na Kosovu se odvija formalna i neformalna rasprava među političkim subjekatima koji imaju interesa sa budu uključeni u proces sa jedinim ciljem da Kosovo izađe iz ovog dijaloga što bolje. Platforma (Vlade Kosova) je povučena iz Skupštine i mislimo da je to dobro, pošto je Vlada dala vreme političkim strankama da usaglase platformu. Najvažniji je politički konsenzus", kazao je Čolaku.

Šef kabineta predsednika Kosova takođe smatra da su političke stranke na Kosovu izgubile nepotrebno vreme u raspravi o tome ko treba da vodi dijalog, umesto da se usredsrede na teme dijaloga.

"Nije značajno ko je predsednik ili premijer na čelu delegacije. Predsednik tamo ne ide kao individua već kao predsednik države Kosovo. U prošlosti dijalog je predvodio premijer, sada predsednik. Tači sa svim političkim bekgraundom koji ima i ovlašćenjima po Ustavu, ravnopravan je sagovornik srpskog predsednika (Aleksandra) Vučića", kazao je Čolaku.

On je istakao da je Ustav Kosova odredio da predsednik Kosova predvodi razgovore, i da je takođe ustavnom utvrđena procedura u slučaju da Skupština smatra da predsednik nije dostojan da vodi međunarodni dijalog.

"Međutim Skupština nema nijednog razloga za to. Radi se o najnižoj ljubomori. Predsednik po Ustavu ima pravo da potpisuje međunarodne sporazume, ali u slučaju Srbije zna se da je Skupština ta koja će ratifikovati međunarodni sporazum. Nije predsednik taj koji donosi odluke, već je Skupština ta koja ima završnu reč", kazao je Čolaku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: