"Jedno ime imamo" – ujutru novi protest u Skoplju

Protest građana Makedonije koji izražavaju neslaganje sa potpisanim dogovorom sa Grčkom okončan je ispred Sobranja nakon nepuna dva sata okupljanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2018.

22:04

Foto: Tanjug/AP/Boris Grdanoski

MIA prenosi da je protest završen mirno, bez incidenata i upotrebe pirotehničkih sredstava, ali uz pojačano prisustvo policije.

Agencija je prethodno javila da je protest započeo u 20 časova blokadom bulevara "11. oktobra" i da su se istovremeno pripadnici policije rasporedili ispred zgrade makedonskog parlamenta.

Navodi se da su učesnici protesta uzvikivali ime predsednika države Đorđa Ivanova, uz povike "Makedonija" i "Jedno ime imamo" i pevanje patriotskih pesama. Oni su naveli da ne prihvataju referendum o novom imenu Makedonije i tražili od premijera Zorana Zaeva i ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova da povuku sporazum, kao i ostavku ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog tvrdeći da je on kriv za to što je policija sinoć tukla nedužne građane.

Na kraju protesta upućen je poziv građanima da se ponovo okupe sutra u 11 časova ispred parlamenta kako bi blokirali sednicu na kojoj će na dnevnom redu biti predlog zakona za ratifikaciju sporazuma s Atinom.

Na protestu je najavljeno i da će se ovakva okupljanja održavati svake večeri u 20 časova ispred Sobranja sve do povlačenja tog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: