Istraživanje: Više od 56 odsto građana BiH za ulazak u EU

Više od polovine građana BiH (56,52 odsto) na eventualnom referendumu bi glasalo za ulazak te zemlje u EU.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To su pokazali rezultati istraživanja koje sprovela Delegacija za evropske integracije BiH.

Rezultati istraživanja pokazali su da je podrška građana ulasku BiH u EU značajno niža u Republici Srpskoj - 30,3 odsto ispitanika.

U Federaciji BiH taj proces bi podržalo 70,6 odsto ispitanika i Brčko distriktu, gde bi se za izjasnilo 75,5 odsto ispitanih.

"U odnosu na prethodna dva godišnja istraživanja porastao je procent ispitanika koji ne znaju ili ne žele reći kako bi glasali", navodi se u saopštenju.

Razlog podrške integraciji u EU u najvećoj meri je unapređenje infrastrukture, a slede sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala i poštovanje zakona i propisa.

Strah od povećanja troškova života i poreza predstavlja najčešći razlog za protivljenje članstvu u EU.

Prema ovom istraživanju, građani BiH smatraju da su najznačajnije reforme koje treba da se preduzmu smanjenje poreskih opterećenja na rad, uklanjanje prepreka zapošljavanju, borba protiv korupcije i reforma javne uprave.

Upitani da odgovore šta bi bili razlozi zbog koji je EU zainteresovana za pristupanje Bosne i Hercegovine, ispitanici su naveli širenje evropskog tržišta i osiguravanje mira i stabilnosti kao najvažnije razloge.

Politizacija procesa integrisanja je prema stavovima 36,2 posto ispitanika najveća prepreka integraciji BiH u EU.

U Federaciji BiH češće nego u RS građani misle da je prepreka integraciji nespremnost na promene (26,6 odsto), a u RS da je to trenutno stanje u EU (16,6 odsto).

Među temama u vezi sa procesom integracije, ispitanike najviše interesuje uticaj članstva u EU na njihov svakodnevni život, navodi se u saopštenju.

Istraživanje pod nazivom "Stavovi gradjana o članstvu u EU i procesu integrisanja" sprovedeno je na reprezentativnom uzorku od 1.200 punoletnih građana BiH i danas ga je kao informaciju usvojio Savet ministara BiH.

strana 1 od 115 idi na stranu