Puhovski: Kolinda i Plenković "sukreiraju haos"

Za česte sukobe predsednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je problem u lošem sistemu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.06.2018.

13:44

Puhovski: Kolinda i Plenković
Getty Images

Prema njegovim rečima, njihovi odnosi nisu odlični, ali problem nije ni u njemu ni u njoj, već u lošem sistemu, koji bi trebalo rešiti Ustavom. U protivnom, kaže Puhovski, Hrvatska će uvek imati sporove koji služe za zabavljanje publike. Puhovski, naime, smatra da bi predsednicu države trebalo da bira parlament.

"Ako se bira ovako kao do sada onda predsednica mora imati svoja ovlašćenja u koje niko ne dira, a ako se bira u parlamentu, kao u većini zapadnih demokratija, onda se ovlašćenja svode na protokolarna ukoliko nije reč o vanrednom stanju. Ustavna stvar nije jasno rešena i Ustav treba menjati, ali to je pitanje političke volje da se to zaista učini", rekao je Puhovski za regionalnu televiziju N1 komentarišući aktuelnu političku scenu u Hrvatskoj..

Prema aktuelnom Ustavu Hrvatske, predsednica sukreira spoljnu politiku, ali prema onom što se u poslednje vreme događa na hrvatskoj političkoj sceni ona radi jedno, a premijer i vlada drugo. Puhovski je to nazvao "sukreiranje haosa".

"Oni se dogovaraju samo kada moraju o personalnim pitanjima o ambasadorima. Inače, svako ima svoju priču. Ona dovede (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića, a vlada je protiv toga. Nezamislivo je u normalnoj državi da dovedete šefa susedne države, a da je vlada protiv toga, bez obzira ko je u pravu", smatra Puhovski..

Na konstataciju da je predsednica već u kampanji, iako su izbori naredne godine, Puhovski kaže da Kolinda Grabar Kitarović računa da će dobiti izbore, te da za to ima, kako kaže, dobru šansu.

Jer, kako je rekao, ako je HDZ u tome ne bude podržao, onda će ona biti primorana da ide protiv te stranke. "Ne vidim da HDZ ima dovoljno jakog kandidata koji bi išao protiv nje, niti bilo ko drugi. Stekla je određenu popularnost. Ako je ne podrži, jera je na to da se protiv njega okrenu u stranci", rekao je Puhovski, koji smatra da Plenković nije ugrožen u HDZ.

Nije, međutim, isključio mogućnost da Plenković bude ugrožen u HDZ, što, kako je rekao, zavisi od toga kako će proći na evropskim izborima ili na prevremenim parlamentarnim, ako do njih dođe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: