MKD uskoro zeleno svetlo za otvaranje pregovora sa EU?

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekatarina Zaharijeva najavila je da bi Makedonija mogla da dobija “zeleno svetlo” za otvaranje pregovora sa EU.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.06.2018.

13:20

MKD uskoro zeleno svetlo za otvaranje pregovora sa EU?
Foto: Thinkstock

Signal za otvaranje pregovora o priključenju EU, Makedonija bi mogla da dobije naredne nedelje nakon što su zvaničnici Atine i Skoplja u nedelju potpisali sporazum o novom imenu bivše jugoslovenske republike.

"Tema proširenja će se razmatrati na sastanku Saveta. Ako Savet da zeleno svetlo, rešenje može biti potvrđeno na sastanku Evropskog saveta 29. i 30. juna ", rekla je Zaharijeva u intervjuu za bugarsku Novu tv.

Ona je rekla da entuzijazam za proširenje među nekim članovima nije velika, ali je istakla da Makedonija zaslužuje da dobije jasnu perspektivu.

Zaharijeva je rekla da je nacionalni interes Bugarske stabilna Makedonija i stabilne komšije koje su na korak od NATO i EU.

Ona smatra da sporazum između Makedonije i Grčke neće ni na koji način ometati razvoj dobrosusedskih odnosa izmedju Sofije i Skoplja.

Prema sporazumu Grčke i Makedonije novo ime te bivše jugoslovenske republike je "Severna Makedonija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: