Ko je za ponovno uvođenje redovnog vojnog roka u Srbiji?

Beograd -- Tri četvrtine građana Srbije podržava ponovno uvođenje redovnog vojnog roka, pokazalo je istraživanje Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost (ICOB).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Predstavnica ICOB Jasmina Andrić je na konferenciji za štampu rekla da se 74 procenta anketiranih izjasnilo za ponovno uvođenje redovnog vojnog roka, dok je 26 odsto bilo protiv.

Kako je objašnjeno, istraživanje je sprovedeno u 11 opština i gradova u Srbiji, u periodu od januara do maja ove godine, na ukupno 1.117 ispitanika oba pola i svih starosnih struktura, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Ukupno 77 posto muškaraca je podržalo takav odgovor, a žena nešto manje, 74 procenta, dok, kad je reč o starosnoj strukturi, redovno služenje vojske ima najveću podršku ispitanika starijih od 60 godina, a najmanju u populaciji 40 do 49 godina", rekla je Andrićeva.

Na istoj pres konferenciji govorio je i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, koji je istakao da je osposobljavanje građana za odbranu od velikog značaja za svaku zemlju i da Ministarstvo odbrane pažljivo analizira realizaciju sadašnjeg koncepta dobrovoljnog služenja vojnog roka.

On je podsetio da je obavezno služenje vojnog roka obustavljeno odlukom Skupštine Srbije počev od 1. januara 2011. godine, ali da tim aktom redovno služenje vojnog roka nije ukinuto "već samo obustavljeno", uz obavezu uvođenja u vojnu evidenciju i služenja u rezervnom sastavu.

"Ministarstvo odbrane je u sklopu organizacionih promena početkom ove godine formiralo novi sektor - Sektor za civilnu odbranu i pripreme odbrane, sa ciljem unapređenja obuke građana za odbranu zemlje, u skladu sa odredbama Zakona o odbrani", rekao je Živković i dodao da se u Vojsci Srbije, u skladu sa planovima, izvodi obuka rezervnog sastava lica koja su odslužila vojni rok.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo, u sladu sa Zakonom o odbrani i Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, prvi put organizuje 11-dnevnu obuku vojnih obveznika starijih od 30 godina i prevedenih u rezervni sastav, koji nisu odslužili vojni rok.

"Ministarstvo odbrane uputilo je inicijativu za uvođenje sadržaja obuke u školski sistem Republike Srbije kako bi učenici osnovnih i srednjih škola sticali osnovna znanja o sistemu odbrane, što je, uz već pomenuto, mera koju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzimaju sa ciljem jačanja ukupne sposobnosti građana za odbranu zemlje", rekao je Živković.

On je sve ispitanike koji su se izjasnili za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, ali i ostale građane koji to žele, pozvao da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka teritorijalnim organima Ministarstva odbrane, po mestu prebivališta.

Na konferenciji za štampu govorio je i general-major u penziji Vidosav Kovačević koji je, komentarišući rezultate istraživanja, rekao da oni govore da ipak "Srbin ide rado u vojnike", a da je istraživanje veoma bitno jer se bavi najznačajnijim pitanjem odbrane zemlje.

Prisutnima se obratio i i general u penziji Božidar Forca, kolumnista magazina "Odbrana i bezbednost", čiji je osnivač ICOB, a čije je i štampano izdanje najavljeno za septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 160 idi na stranu