Pašalić: Trećina pritužbi odnosi se na nasilje nad decom

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da se godinama unazad trećina pritužbi u oblasti prava deteta upućene zaštitniku građana odnosi na nasilje nad decom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2018.

16:00

Pašalić: Trećina pritužbi odnosi se na nasilje nad decom

On je u saopštenju povodom Međunarodnog dana zaštite dece od nasilja koji se obeležava sutra pozvao nadležne organe da rade na rešavanju ovog problema i sprečavanju nasilja nad decom pristupe sa prioritetom, pogotovo zato što se radi o jednoj od najranjivijih društvenih grupa.

"Posebno zabrinjava činjenica da smo, pored psihičkog, fizičkog i seksualnog nasilja nad decom, sve češće svedoci i vršnjačkog nasilja, kao i rodno zasnovanog nasilja u školama, čijem iskorenjavanju moramo posvetiti posebnu pažnju", navodi Pašalić.

Dodaje da iskustvo govori da nadležni organi ne prepoznaju uvek situacije potencijalne pretnje od nasilja nad decom, kao što su slučajevi kada je dete svedok porodičnog ili partnerskog nasilja.

On je pozvao nadležne organe da ulože dodatne napore u radi prevencije i zaštite dece od nasilja, kao i da se podigne svest o nasilju nad decom, njegovoj raširenosti, pojavnim oblicima i merama zaštite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: