Nađene dve fotelje ukradene iz Skupštine 5. oktobra 2000.

Predsednica Skupštine Srbije izjavila da je parlament uspeo da pronađe dve fotelje, ukradene prilikom upada u zgradu tadašnje Skupštine SRJ 5. oktobra 2000.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2018.

13:49

Nađene dve fotelje ukradene iz Skupštine 5. oktobra 2000.
Ilustracija: Getty Images

Na konferenciji za novinare, Maja Gojković je rekla da je jedna fotelja pronađena u Kaluđerici na osnovu anonimne prijave, a da je policija u tom objektu pronašla i određenu količinu narkotika i oružja. Utvrđeno je da je fotelja nedvosmisleno pripadala parlamentu, jer je na njoj čak pronađen i inventarski broj na pločici.

Na drugu fotelju pažnju je skrenuo jedan službenik parlamenta koji i posle 18 godina prati sajtove specijalizovane za kupoprodaju predmeta i koji je primetio da je jedna takva fotelja nedavno prodata.

Maja Gojković je navela da je ona telefonom pozvala prodavca koji ju je uputio na ženu koja je kupila fotelju i koja je odmah pristala da je donese u Skupštinu, jer je i sama bilo šokirana činjenicom da je fotelja ukradena.

"Mi smo joj zahvalni na tome. Ona nije kriva. A mi ćemo nastaviti da pratimo sve sajtove i apelujemo na građane da paze šta kupuju. Ako primete inventarsku oznaku skupštine, neka se interesuju kod nas i neka nam pomognu da vratimo to blago. Ne tražimo da se identifikuju, neka to rade i anonimno ako treba", rekla je predsednica parlamenta.

Ona je takođe apelovala na ljude koji znaju gde se nalaze neke od ukradenih slika da se jave.

Maja Gojković je navela da je prilikom upada u parlament 5. oktobra tokom demonstracija zbog nepriznavanja izbornih rezultata, iz tog zdanja, osim nameštaja i raznih poklona koje su donosili strani državnici, nastalo 55 umetničkih slika a da je sudeći po njihovoj vrednosti lako zaključiti da su lopovi znali šta treba da ukradu.

Prema njenim rečima, u pitanju su dela Petra Lubarde, Milana Konjovića, Milića od Mačve i Zore Petrović, čija ukradena slika je bila izložena u Parizu 1937. godine. Takođe je dodala da je na spisku nestalih predmeta i nameštaj iz Salona kneza Pavla od slonovače, koji je bio izložen u diplomatskom salonu parlamenta.

"Moj zaključak je da su ljudi koji su ušli u skupštinu znali šta uzimaju i kradu, jer po spisku ovih prestižnih slikara, koji su obeležili umetnost, nema sumnje da tu amateri ništa nisu radili", rekla je Maja Gojković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: