Zaev poklonio Ciprasu svoju kravatu FOTO

Premijer Makedonije Zoran Zaev poklonio je grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu kravatu koju je nosio na potpisivanju dogovora e o rešavanju spora oko imena.

Izvor: B92

Nedelja, 17.06.2018.

12:20

Zaev poklonio Ciprasu svoju kravatu FOTO
Foto: Tanjug/AP/Yorgos Karahalis

Zaev je na kraju ceremonije potpisivanja dogovora u grčkom selu Psarades u pograničnom regionu Prespa, skinuo kravatu i podario je grčkom kolegi Ciprasu.

Cipras je, uobičajeno, na potpisivanje dogovora kojim se rešava skoro trodecenijski makedonsko-grčki spor oko imena došao bez kravate.

Dva premijera su se u govorima pred potpisivanje dogovora nazvala prijateljima.

Taj dokument potpisali su u grčkom selu Psarades u pograničnom regionu Prespa, šefovi diplomatija zajedno sa posrednikom UN.

Nakon potpisivanja delegacije vlada Makedonije i Grčke čamcima su otišle na makedonsku stranu pograničnog Prespe gde će susret biti nastavljen bilateralnim razgovorima i zajedničkim ručkom u selu Oteševo.

Događaje na obali Prespanskog jezera prate snažne mere obezbeđenja, a prema grčkim medijima, grupu demonstranata koja je protestovala u blizini Psaradesa policija je silom, uz upotrebu suzavca, sprečila da se približe mestu potpisivanja.

Dogovorom Ciprasa i Zaeva, koji je postignut 12. juna, predviđeno je da Makedonija promeni ime u "Republika Severna Makedonija" uz promenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i otpočinjanje pregovora o pristupanju EU.

Sporazum dva premijera pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima je i Rusija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: