Kurc: Potrebne reforme i jedinstvo u EU

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc založio se danas za jedinstveniju i fokusiraniju EU sa manjom administracijom u Briselu.

Izvor: Tanjug

Subota, 16.06.2018.

16:12

Kurc: Potrebne reforme i jedinstvo u EU
Foto: GettyImages

On je, u govoru na Evropskom forumu Vahau, u samostanu Getvajg, naglasio da se diskusija članica mora voditi na fer i ravnopravnoj osnovi, te se mora raditi na jačanju principa subsidijarnosti.

Kurc je primetio da političko okruženje EU nije postalo jednostavnije, ukazujući da su SAD postale teško predvidive, da postoje tenzije sa Rusijom, kao i zabrinjavajuća situacija u Turskoj, ali i rat u Siriji.

Kada je reč o istupanju Velike Britanije iz EU, prema rečima Kurca, Unija je po prvi put suočena sa tako nečim u svojoj istoriji.

Pored toga EU je bila suocena i sa problemom savladavanjem izbegličkog talasa.

Kurc je kazao da želi da EU bude pre svega snažna i samopouzdanija.

Neophodna nam je nova EU“, poručio je, insistirajući na neophodnosti reformi.

Partneri u EU, kako je kazao, treba da budu na istoj strani i ne sme biti podele članice prvog i drugog reda.

Založio se za ukidanje sistema dva sedišta Evropskog parlamenta, ali i manju administraciju u Briselu.

Takođe je ponovio da je cilj da se pojača zaštita spoljne granice, dodajući da treba stvoriti takvu situaciju da migranti uopšte ne krenu na put ka Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: