Mediji: Nemački BND špijunirao ciljeve u Austriji

Nemačka obaveštajna služba BND špijunira već godinama oko 2.000 meta u Austriji, tvrdi bečki nedeljnik "Profil", na osnovu dobijene liste.

Izvor: B92

Subota, 16.06.2018.

08:42

Mediji: Nemački BND špijunirao ciljeve u Austriji
EPA/Christian Bruna

Radi se pre svega o faks-priključcima, ali i telefonima i pojedinim mejl adresama, koje je BND pratio od 1999.do 2006.

Mete u Austriji su špijunirane iz regiona Pulbah, gde se u Bavarskoj nalazi regionalno sedište BND-a.

Mete su bile, između ostale, i austrijska ministarstva, pre svega Ministarstvo unutrašnjih poslova, privrede, ali i spoljnih poslova.

Takođe meta špijunaže bile su i međunarodne organizacije, kao što je sedište UN, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), ali i OEBS.

Isto tako BND je prisluškivao i strane novinare, te je na listi bio i faks u agenciji APA, a prisluškivani su i univerziteti, te i proizvođači oružja, banke, među kojima je i Nacionalna banka.

Na meti BND-a u Austriji bili su brojevi u 75 ambasada u Beču, od SAD, do Irana, preko Libije do Severne Koreje, ali i Izraela i Avganistana.

BND nije želeo da se izjašnjava o listi koju je dobio "Profil", i poručuje samo da o operativnim aspektima svog rada nadležnost ima samo savezna vlada i tela nemačkog Bundestaga.

Da je BND u Austriji "prisluškivao" poznato je od 2015., kada je tadašnja ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Lajtner podnela prijavu koja nije dovela do nikakvih rezultata.

Državno tužilaštvo je prekinulo istragu, ali kako naglašava ne i potpuno obustavilo slučaj.

Aktuelna saznanja mogla bi doprineti da istraga bude nastavljena.

BND je svoje informacije razmenjivao sa američkom službom NSA, koji mu je stavio na raspolaganje i uređaje za prisluškivanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: