Gardijan: Rastu tenzije u EU zbog migranata

Tri godine posle najvećeg priliva migranata i izbeglica u Evropi od Drugog svetskog rata tenzije među članicama EU oko imigracione politike rastu, piše Gardijan

Izvor: Beta

Subota, 16.06.2018.

00:12

Gardijan: Rastu tenzije u EU zbog migranata
Ilustracija: GettyImages

U članku o "trenutnoj situaciji s migrantskom krizom u Evropi" navedeno je da je od početka 2018. preko mora u Evropu stiglo 37.034 migranta.

Prema podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), u Španiju ove godine stiglo 9.500 ilegalnih migranata, u Grčku 12.000, a u Italiju 15.300.

Nakon sporazuma koji su postigle EU i Turska, novih graničnih ograda na Balkanu i sporazuma između Italije i Libije broj pristiglih migranata je opao u odnosu na vrhunac migrantske krize 2015. godine, navodi Gardijan.

Ipak, glavni faktori koji su doveli do toga da od 2014. godine više od 1,8 miliona migranata stigne u Evropu još nisu "nestali" i mnogi analitičari smatraju da je samo pitanje vremena kada će broj pristiglih migranata ponovo biti povećan.

Italija i Grčka trenutno ulažu najveće napore u migrantskoj krizi zbog geografskog položaja i činjenice da, prema pravilima EU, tražioci azila moraju da podnesu zahtev za azil u prvoj zemlji EU u koju uđu.

Gardijan navodi da su "svi saglasni" da je Evropi potrebna hitna promena imigracionih pravila, kao i pravila za dobijanje azila, ali da se "niko ne slaže" kako to treba da se učini."Pojedine zemlje zalažu se za jačanje kontrole na granicama, a neke za pravedniju raspodelu pridošlih migranata. Rešenje će nekako morati da balansira zabrinutost 'frontalnih', južnih država sa bogatijim, severnim 'destinacijama', ali i sa izričitim odbijanjem vlada centralnih i istočnih evropskih država kao što su Mađarska i Poljska da uopšte prihvate migrante", navedeno je u članku.

Nakon nedavnog odbijanja Italije da prihvati brod sa 629 migranata i kritika Francuske na račun Rima zbog te odluke dodatno su pojačane tenzije.

Šef italijanske diplomatije Enco Moavero Milanezi pozvao je 13. juna francuskog ambasadora na konsultacije zbog izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona da se Italija ponela cinično i neodgovorno, a povodom odbijanja Rima da prihvati brod Akvarijus sa 629 migranata. Istovremeno, ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini je u parlamentu zatražio izvinjenje zbog Makronove izjave.

Brod Akvarijus je bio zarobljen u međunarodnim vodama pošto su Italija i Malta odbile da mu daju dozvolu da uđe u njihove vode, posle čega je Španija ponudila svoju luku.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas u Parizu, posle sastanka sa italijanskim premijerom Djuzepeom Konteom, na duboku reformu sistema EU za dobijanje azila.

Italijanski premijer Djuzepe Konte rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom da je vreme da se "okrene novi list" posle spora Italije i Francuske oko spasilačkog broda sa više od 600 migranata koje je Italija odbila da primi, a koji su na kraju završili u Španiji.

Prema njegovim rečima, Italija planira da od 1. jula, kada Austrija preuzima predsedavanje EU, predloži "integrisani" pristup migracijama.

Italijanski premijer predložio je da se prihvatni centri za migrante otvore u zemljama njihovog porekla, posebno misleći na afričke zemlje iz kojih sve više migranata pokušava da stigne do Evrope, navodi agencija Frans pres i dodaje da je Makron pozdravio predlog svog italijanskog kolege.

Nesuglasice u nemačkoj vladi rastu poslednjih dana oko izbeglica zbog čega se postavlja i pitanje o ostanku Merkelove na čelu vlade, dok se nacionalističke snage u drugim evropskim zemljama sve snažnije protive njenoj politici o prijemu migranata.

Ipak, portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert rekao je danas da se Merkel i dalje se čvrsto protivi jednostranim potezima za sprečavanje migranata da uđu u zemlju kako zahteva konzervativan koalicioni partner u vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: