Šta se dešava u Nemačkoj i kakve to ima veze s nama?

Kao najnovija odjeknula vest da je pukla parlamentarna koalicija dve sestrinske partije u nemačkom parlamentu CDU Angele Merkel i CSU. Razlog: Migranti.

Izvor: B92

Petak, 15.06.2018.

12:40

Šta se dešava u Nemačkoj i kakve to ima veze s nama?
Foto: Getty Images

Proteklih nekoliko dana novinske stupce punile su vesti o sve većim razmiricama između dve bliske konzervativne partije, zbog, kako mnogi Nemci smatraju, previše blagog stava nemačke kancelarke Angele Merkel u primanju izbeglica u zemlje EU.

Da nešto ne štima između CDU Angele Merkel i ministra unutrašnjih Horsta Zehofera iz CSU postalo je jasno juče, kada su te dve partije održale dva, umesto jednog zajedničkog sastanka o migracionoj politici.

Jutros se pojavila vest, doduše nepotvrđena, da je Zehofer priznao krah parlamentarne koalicije njegove CSU i CDU Angele Merkel putem Tvitera. On je to nedugo zatim demantovao, rekavši da njegova partija ne planira da prekine savez sa dugogodišnjim koalicionimm partnerom.

Ipak razmirice ostaju, a njihova suština je u sledećem: Merkelova se zalaže za rešenje migrantskog pitanja na evropskom nivou, odnosno rešenju koje nije takvo da odgovara samo jednoj evropskoj zemlji, dok njeni partneri zahtevaju da se migranti vraćaju sa granica, to jest ni da ne uđu u Nemačku koja je već pretrpana migrantima.

Nemačka je inače ključna zemlja EU i bez njenog amina skoro da se nijedna veća i važnija odluka ne donosi. Tako je bilo već godinama, a tako je i sada. Međutim, Merkelova je ovog puta ostala usamljena u svojoj politici prema migrantima, budući da njen "komšija", austrijski kancelar Sebastijan Kurc takođe ima veoma oštar stav protiv priliva migranata u zemlje EU.

Kurc naime smatra da bi trebalo da se u Evropi, ali van granica EU, napravi centar za prihvat svih migranata koji žele da se domognu upravo Nemačke ili Austrije. Da takav plan postoji prvi je pomenuo danski premijer Rasmusen, a bečki list Prese danas piše da je taj plan već sasvim izvestan i da su zemlje Zapadnog Balkana, pa samim tim i Srbija, ti kandidati koji će morati da "parkiraju" migrante.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: