Ustavni sud Kosova od danas bez dovoljno sudija

Ustavni sud Kosova od danas neće imati dovoljan broj sudija za oodlučivanje, jer je trojici od devet sudija mandat istekao zaključno s 14. junom.

Izvor: Beta

Petak, 15.06.2018.

00:44

Ustavni sud Kosova od danas bez dovoljno sudija

Za odlučivanje Ustavni sud treba da ima najmanje sedam sudija, ali će ih od petka imati šest.

Skupština Kosova nije uspela da na sednici 22. maja izabere tri sudije iz redova Albanaca.

Uz to je predsednik Kosova odložio da potpiše ukaz o imenovanju Radomira Labana zbog sumnji u njegovu prošlost, dok organi bezbednosti ne razjasne osnovanost informacija da je pravosnažno osuđen kaznom zatvora od šest godina.

Skupština Kosova je 22. maja objavila konkurs za izbor novih sudija i na njega je konkurisalo 16 osoba. Predviđeno je da oni do kraja sledeće nedelje izađu pred komisiju za izbor.

Međutim, poznavaoci pravnog sistema smatraju da će do okončanja konkursa i odluke Skupštine Kosova o izboru novih sudija Ustavni sud biti paralisan i neće moći da odlučuje o predmetima koji se nalaze u sudu.

U najboljem slučaju izbor sudija Ustavnog suda može doći na dnevni red Skupštine u prvoj polovini jula meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: