Muslimani u Srbiji danas proslavljaju Bajram

Beograd -- Muslimanski vernici u Srbiji danas proslavljaju Ramazanski bajram. Ramazanski bajram obeležava kraj posta, i slede dani veselja - dani Bajrama.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom pod nazivom Bajram namaz koja će u džamijama širom Srbije početi u 4.30. Organizuju se i javne svečanosti, ljudi razmenjuju poklone i posete.

Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (deseti mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju "praznikom položenog ispita".

Bajram se čestita rečima "Bajram šerif mubarek olsun".

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović upozorio je danas u bajramskoj poslanici da u regionu nije prošao nijedan dan bez vršnjačkog nasilja i nasilja u porodici, što je, kako je ocenio, "put nesreće i propasti".

On je u poslanici naveo da "silom uništavamo najpreče i najbliže, svog druga sa kojim delimo najlepše dane života-školske dane, svog bračnog druga sa kojim delimo život i sudbinu, i svoju decu koja su plod naših srca".

"Bajram je prava prilika da iskažemo sve ono što je dobro i svu sreću koju nosimo u sebi, te da nesebično i uz iskren osmeh delimo na svakom mestu sa svim ljudima, da obnovimo stara prijateljstva, da izađemo iz samoće gradeći mostove zajedništva, da trajno želimo drugome ono što želimo sebi", rekao je Nasufović.

strana 1 od 160 idi na stranu