Kurc: Fokus predsedavanja na zaštiti spoljnih granica EU

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da je veliki cilj za vreme predsedavanja Austrije EU stabilnost, bezbednost i blagostanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.06.2018.

13:12

Kurc: Fokus predsedavanja na zaštiti spoljnih granica EU
Foto: Gettyimages

On je pred austrijskim parlamentom izneo prioritete zvaničnog Beča.

Obraćajući se poslanicima, Kurc je istakao da je zaštita spoljnih granica EU jako važna, zbog čega će jasan fokus biti na tome.

Kurc je rekao da je za unutrašnju bezbednost neophodno znati ko može da imigrira, a ko ne, bitno da vlade odlučuju ko moze da dođe u Evropu, a ne krijumčari.

Planirani Samit EU u Salcburgu u septembru biće u znaku borbe protiv ilegalne migracije, najavio je on.Dodao je i da je važno da se na tom skupu dogovori jačanje Fronteksa, kako personalno, tako i kroz proširenje mandata u pravcu aktivne borbe protiv krijumčara i saradnje sa trećim državama.

“Moramo sve učiniti da ostanemo konkurentni”, poručio je on dodajući da je neophodno obezbediti blagostanje u EU.

Kurc je rekao da se radi o izgradnji digitalne infrastrukture, upotpunjavanje zajedničkog tržišta, kao i uvodjenju mogućnosti za oporezivanje “internet giganata”.

Kako je rekao, pored toga je važno investirati u istraživanje i razvoj.

Dalje je kazao da će treći prioritet biti fokus na susedstvu, jer samo ako u susedstvu postoji stabilnost i bezbednost je to moguće i u EU.

Šefica austrisjke diplomatije Karin Knajsel, kako je najavio, posvetiće se prioriteti daljeg priblizavanja Zapadnog Balkana EU.

“Naš je zadatak da taj region što je moguće bolje pomognemo u približavanju Uniji", smatra Kurc.

Na kraju je pozvao sve stranke na saradnju tokom polugodišnjeg predsedavanja EU.

“Važno je da u ovoj godini vučemo na jednoj strani konopca, nezavisno od partijske pripadnosti, na dobrobit Austrije i EU”, zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: