Treslo se Skoplje, a trešće se i Atina?

Atina -- I u Grčkoj neslaganje oko novog imena Makedonije. Nova demokratija podnosi zahtev za glasanje o nepoverenju vladi Aleksisa Ciprasa, zbog dogovora s Makedonijom.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Skoplje/Tanjug/AP
Skoplje/Tanjug/AP

Kako je danas saopštio lider Nove demokratije Kirjakos Micotakis, dogovor koji je Cipras postigao sa Skopljem je loš, preneo je Rojters.

"Želim da budem apsolutno jasan. Cipras nema političku legitimnost da obaveže ovu zemlju potpisivanjem dogovora koji nema podršku njegove sopstvene vlade", rekao je Micotakis.

On je istakao da je postignut loš dogovor koji je protivan onome što većina Grka želi, prenela je agencija ANA. Prema njegovim rečima, "Neki ljudi to ne razumeju, ili što je još gore, ne žele da razumeju".

Podsetimo, zbog dogovora grčkog i makedonskog premijera o rešenju spora dugog 27 godina, po kom bi bivša jugoslovenska republika trebalo da se zove Republika Severna Makedonija, sinoć je u više gradova Makedonije održan protest, a policija je u Skoplju morala da interveniše kod zgrade Sobranja.

Sporazmu se protivi i makedonski predsednik Đorđe Ivanov, koji je trebalo da potpiše i tako aminuje pomenuti sporazum, ali je umesto toga ustao sa sastanka i otišao.

Svet

strana 1 od 470 idi na stranu