Visoki komesar UN traži komisiju za Kašmir

Ženeva -- Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad al-Husein pozvao na osnivanje komisije koja bi sprovela nezavisnu istragu navodnog kršenja prava u Kašmiru.

Izvor: Beta/AP
Podeli

Prvi izveštaj UN o stanju ljudskih prava u tom himalajskom regionu, podeljenom između Indije i Pakisatana, ukazuje na zloupotrebe i kršenja prava i u indijskom i u pakistanskom delu Kašmira i ističe "hroničnu nekažnjivost pripadnika bezbednosnih snaga za kršenja ljudskih prava".

U izveštaju se kritikuje taktika Indije u Kašmiru i navodi da su njene snage koristile "prekomernu silu koja je dovela do ubistava" i do ranjavanja mnogih.

Al-Husein je kazao da je sukob Indije i Pakistana oko Kašmira "lišio milione ljudi osnovnih ljudskih prava".

U danas objavljenom izveštaju stoji i da istražiteljima UN nije omogućen bezuslovan pristup niti jednoj strani takozvane Linije kontrole koja Kašmir deli na indijski i pakistanski deo.

Obe države, nuklearne sile, polažu pravo na ceo Kašmir, a teritorijalni spor doveo je do dva rata Indije i Pakistana od sticanja nezavisnosti 1947. godine. Čarke i oružani incidenti česta su pojava u Kašmiru pošto se sporazum o prekidu vatre iz 2003. godine konstantno krši.

Svet

strana 1 od 470 idi na stranu