Ivanovu okreću leđa?

Premijer Bugarske Bojko Borisov i ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva otkazali su sastanke s predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovom.

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.06.2018.

12:53

Ivanovu okreću leđa?
EPA-EFE/NAKE BATEV

Ivanov je u zvaničnoj poseti Sofiji, a razlog otkazivanja susreta je odluka makedonskog predsednika da prekine sastanak povodom dogovora za rešenje spora oko imena Makedonija.

Da podsetimo, Đorđe Ivanov je prekinuo jučerašni susret s premijerom Zoranom Zaevom i šefom diplomatije Nikolom Dimitrovom, na kojem su mu predali dogovor s Grčkom za rešenje spora oko imena i odbio da podrži taj dokument.

Bugarska vlada je objasnila da ne želi da se meša u unutrašnje stvari suseda, ističući da je njena pozicija principijelno jasna, kao i pozicija cele međunarodne zajednice, a da je jasna i pozicija predsednika Makedonije.

"Bugarska vlada ne vidi razlog da bude iskorišćena za untrašnjepolitičke debate u Skoplju. Ključno za budući razvoj naše susedne države je integracija u EU i NATO i to ne sme da se dovodi u pitanje", rečeno je agenciji BGNES u bugarskom ministarstvu spoljnih poslova.

Ivanov, koji se u Sofiji sreo s predsednikom Bugarske Rumenom Radevom, trebalo je da ima sastanke i s Borisovom i Zaharijevom, na kojima se očekivalo da će se razgovarati o rešenju spora oko imena s Grčkom, navodi BGNES.

Ivanov je juče je rekao da neće potpisati sporazum o imenu koji je postignut s Grčkom uz obrazloženje da je štetan po zemlju, ističući da neće podleći nikakvim pritiscima i ucenama.

Dogovorom koji su postigli premijeri Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Aleskis Cipras, predviđeno je da Makedonija promeni ime u "Severna Makedonija", što iziskuje promenu Ustava i referendum, dok bi Grčka povukla protivljenje prijemu Makedonije u NATO i početku njenih pregovora o pristupanju EU.

Tim dogovorom za rešenje spora koji traje 27 godina oko imena Makedonije, prema Zaevu, Makedonija se izvlači iz izolacije i jača se "makedonski identitet". Dogovor dva premijera pozdravile su EU, NATO, SAD i druge važne zemlje međunarodne zajednice, među kojima je i Rusija.

Predsednik Makedonije Ivanov se sve vreme protivio načinu na koji je postignut dogovor sa Grčkom.

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji. On, naime, smatra da novo ime Makedonije treba da bude u okviru aktuelnog Ustava te bivše jugoslovenske republike.

Makedonska vlada navela je da će o budućnosti države odlučivati narod, a ne predsednik Đorđe Ivanov.

Postignuti dogovor doneo je nove probleme vladi u Skoplju, pošto su širom Makedonije organizovani protesti zbog novog imena.

Ispred makedonske skupštine u Skoplju je održan protest udruženja protiv dogovora o promeni imena u Republika Severna Makedonija.

Protest ispred Sobranja nije bio jedini, a makedonski mediji prenose da su noćas protesti održani i u Bitolju i Prilepu i da se građani protive održavanju referenduma o promeni imena.

Prema dogovoru između premijera Makedonije i Grčke, Makedonija bi promenila ima u Republika Severna Makedonija, što iziskuje promenu Ustava i referendum, dok bi Grčka povukla protivljenje prijemu Makedonije u NATO i početku njenih pregovora o pristupanju EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: