MKD: Održani protesti protiv dogovora oko imena

U nekoliko makedonskih gradova, među kojima su Skoplje, Bitolj i Prilep, održani su protesti protiv dogovora s grčkim vlastima o novom imenu Makedonije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Portal lista “Nova Makedonija” preneo je da se oko 2.000 ljudi sinoć okupilo ispred zgrade parlamenta u Skoplju protiveći se dogovoru s Grčkom.

Demonstranti su zatražili ostavku vlade uzvikujući "Makedonija" i "Izdajnici".

Ispred makedonskog parlamenta Sobranje sinoć su bile raspoređene jake policijske snage, ali nema izveštaja o eventualnim sukobima.

List “Večer” preneo je noćas da su protesti održani i u Bitolju i Prilepu i da se gradjani protive održavanju referenduma o promeni imena.

Prema dogovoru između premijera Makedonije i Grčke Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, Makedonija bi promenila ima u Republika Severna Makedonija što iziskuje promenu Ustava i referendum, dok bi Grčka povukla protivljenje prijemu Makedonije u NATO i početku njenih pregovora o pristupanju EU.

Region

"Istorijska odluka EU"

Skoplje -- Makedonski premijer Zoran Zaev ocenio je "istorijskom" odluku EU o uslovnom određivanju datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu sa Makedonijom i Albanijom.

Region subota 30.06. 10:08 Komentara: 18
strana 1 od 115 idi na stranu