Francuski ambasador u Italiji na razgovoru zbog Makrona

Italija je pozvala francuskog ambasadora na konsultacije posle kritika francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Da podsetimo, francuski predsednik osudio je odluku Italije da ne primi brod sa migrantima navodeći da je prema međunarodnom pravu trebalo da prihvati migrante.

U saopštenju iz italijanskog minstarstva spoljnih poslova navodi se da je francuski ambasador pozvan da dođe danas pre podne u ministarstvo "posle izjava Makrona o brodu Akvarijus".

Brod Akvarijus za spasavanje migranata od subote je zarobljen u međunarodnim vodama pošto su Italija i Malta odbile da mu daju dozvolu da uđe u njihove vode.

Francuski predsednik Emanuel Makron kritikovao je cinizam i neodgovornost Italije zbog odbijanja da prihvati brod sa 629 migranata.

Iz Makronove kancelarije saopšteno je da Francuska ne želi da se stvori presedan kojim bi se dozvolilo nekim evropskim zemljama da krše međunarodno pravo i da se oslanjaju na druge zemlje EU da prihvate migrante.

Francuska je "kompromitovala odnose" sa Italijom jer je "bez razloga" osudila odluku Rima da zatvori svoje luke za spasilačke brodove, izjavio je danas italijanski ministar spoljnih poslova Enco Moavero.

Prema njegovim rečima, takvi stavovi remete odnose Italije i Francuske, prenosi Rojters.

"Upotrebljeni ton je neprihvatljiv", rekao je Moavero, prenosi Ansa.

Svet

strana 1 od 470 idi na stranu