Poverljiv plan: Migrante u Evropu, ali van EU. A tu smo mi

Nakon danskog premijera, i austrijski kancelar Sebastijan Kurc pomenuo da se vode pregovori da se u Evropi, ali van EU, napravi centar za prihvat migranata.

Izvor: Beta/AFP

Sreda, 13.06.2018.

10:45

Poverljiv plan: Migrante u Evropu, ali van EU. A tu smo mi
Ilustracija: Getty Images

Kurc je za javnu televiziju ORF objasnio da na tom planu radi Austrija zajedno sa nekoliko zemalja, a njegova suština je da se osnuje centar za prihvat migranata van Unije, gde bi im bila pružena zaštita, ali ne i šansa za bolji život.

Upitan o postojanju takvog projekta on je rekao da su u toku napori da se van EU formiraju centri za zaštitu u koje mogu da budu smeštene izbeglice, ali gde im ne bi bio ponuđen "bolji život u centralnoj Evropi". "To je projekat na kome radimo s malim brojem država vrlo poverljivo da bismo povećali njegovu izvodljivost", rekao je Kurc za ORF.

Kurc, konzervativac koji vlada sa ekstremnom desnicom, nije precizirao kome bi bili namenjeni ti centri, ali njegov danski kolega Lars Loke Rasmusen nagovestio je prošle nedelje da razgovara sa nekim zemljama, uključujući i Austriju, o otvaranju "zajedničkih centara" namenjenih migrantima koji nemaju uslov da traže azil u EU ili kojima su odbijeni zahtevi za azil.

Poslednjih dana se u austrijskim medijima pominje Albanija kao zemlja koja bi mogla da prihvati te centre. Upitan o tome austrijski kancelar je rekao: "Videćemo".

Osim Albanije, zemlje koje se nalaze u Evropi, a nisu članice EU, jesu zemlje Zapadnog Balkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: