Šta o susretu Trmp - Kim ima da kaže KCNA

Istorijski samit Donalda Trampa i Kim Džong Una predstavlja "radikalni zaokret" u bilateralnim odnosima SAD i Severne Koreje, ocenjuje KCNA.

Izvor: Beta/AFP

Sreda, 13.06.2018.

08:58

Šta o susretu Trmp - Kim ima da kaže KCNA
Foto: Tanjug/AP

Katastrofalni odnosi dve zemlje "trajali su najduži period na Zemlji", navela je ta severnokorejska državna agencija u svom prvom izveštaju o samitu Tramp-Kim u utorak u Singapuru.

Severnokorejska agencija izrazila je nadu da će samit predstavljati "radikalni zaokret u izuzetno neprijateljskim odnosima dve zemlje".

Agencija je navela da je tokom samita u Singapuru Kim Džong Un pozvao američkog predsednika da poseti Pjongjang i da je on prihvatio da ode u SAD.

"Kim Džong Un je pozvao Trampa da dođe u posetu Pjongjangu u odgovarajućem trenutku i Tramp je pozvao Kim Džong Una da dođe u SAD", navela je KCNA i dodala da su dvojica vođa "sa zadovoljstvom" prihvatila uzajamne pozive "uvereni da će to predstavljati još jednu važnu priliku za poboljšanje odnosa" dve zemlje.

Severnokorejski vođa ocenjuje da denuklearizacija Korejskog poluostrva zavisi od prekida uzajamno antagonističkih akcija Vašingntona i Pjongjanga.

"Kim Džong Un je izjavio da dve zemlje treba da se uzdrže od uzajamno antagonističkih akcija, da bi mogle da se razumeju i da bi se ustanovio mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu i sprovela denuklearizacija", navodi agencija.

Na jučerašnjem samitu u Singapuru vođa najmoćnije demokratije na planeti rukovao se s trećim predstavnikom jedne diktatorske dinastije, dok su stajali ispred niza američkih i severnokorejskih zastava.

Taj događaj nije bio zamisliv do pre svega nekoliko meseci među dvojicom ljudi koji su skoro svakodnevno razmenjivali uvrede i pretnje o nuklearnom ratu. Iako je jako odjeknuo u javnosti kao istorijski događaj, samit je doneo malo konkretnih dogovora o centralnoj temi, denuklearizaciji Severne Koreje.

Kim je još jednom rekao da je za potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva, ali to je navedeno samo opštim izrazima s naznakom da će proces sada početi.

KCNA je u izveštaju danas istakla značaj smanjenja tenzija s obe strane.

Kako navodi Frans Pres, Pjongjang ima razloga da bude zadovoljan samitom u Singapuru jer predstavlja veliki uspeh za taj vrlo izolovan režim koji je podvrgnut teškim međunarodnim sankcijama, i dugo nastoji da stekne legitimitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: