Tužilaštvo za ratne zločine donelo strategiju progona

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine donelo je pre dva meseca "Tužilačku strategiju za istragu i gonjenje ratnih zločina".

Izvor: B92

Sreda, 13.06.2018.

13:31

Tužilaštvo za ratne zločine donelo strategiju progona
Ilustracija: Thinkstock

Tom strategijom se predviđa niz aktivnosti i mera za povećanje efikasnosti u radu tužilaštva, okončanju velikog broja istraga koje su godinama u toku, kao i za podizanje novih optužnica.

U tom tužilaštvu trenutno je 258 predmeta u radu, a među njima su 64 predmeta krivičnih dela ratnih zločina izvršenih u Hrvatskoj, 59 na teritoriji Bosne i
Hercegovine i 135 na teritoriji AP Kosova i Metohije.

U Tužilačkoj strategiji čija je primena predviđena od 2018 do 2023. godine, detaljno su opisani ciljevi, principi i opredeljeni prioriteti u radu. Pored ostalog u Strategiji se ukazuje na potrebu iniciranja zaključivanja sporazuma o priznanju krivičnog dela sa osumnjičenima, radi brzog i efikasnog okončanja krivičnog postupka.

Prema podacima iz Strategije, od osnivanja Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije 2003. godine do početka ove godine optuženo je skoro 200 osoba. Prema 14 optuženih postupak je obustavljen usled smrti, dok je prema tri okrivljena izrečena je mera bezbednosti usled njihove procesne nesposobnosti.

Za 15 godina rada, po optužnicama ovog tužilaštva pravosnažno je osuđeno 78 okrivljenih, dok su njih 43 oslobođeno od optužbi. Protiv 48 okrivljenih u toku je prvostepeno suđenje, a za šest optužnih je u toku drugostepeni postupak po žalbi, navodi se u Strategiji koja je objavljena na sajtu tužilaštva.

U istom periodu pokrenuto je 482 istrage. Na osnovu sprovedenih istraga podignute su optužnice protiv 170 lica, 107 istraga je obustavljeno, a 70 istraga je u toku. U odnosu na 135 lica istraga je u prekidu, jer su okrviljeni, kako se ukazuje, u bekstvu ili jer su inače nedostižni državnim organima Srbije.

Tužilačka strategija je doneta u skladu sa Akcionim planom za poglavlje 23 i Nacionalnom strategijom za procesuiranje ratnih zločina iz 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: