Zaev i Dimitrov predstavljaju Ivanovu sporazum o imenu

Makedonski premijer Zoran Zaev i ministar Nikola Dimitrov sastaće se sa predsednikom Đorđem Ivanovim i predstaviće mu postignuti sporazum o imenu države.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.06.2018.

09:44

Zaev i Dimitrov predstavljaju Ivanovu sporazum o imenu
Foto: Gettyimages

Ivanov je saopštio da se protivi načinu na koji je postignut sporazum o imenu makedonske države.

On smatra da je Skoplje popustilo pred pritiscima Grčke, te da je novo ime trebalo da bude u skladu sa sadašnjim Ustavom države.

Istog mišljenja je i najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog, koja je svoje stavove o tome izrazila su na nedavnim masovnim protestima u Skoplju.

Zaev i Dimitrov će pokušati da predsednika Ivanova ubede da je postignuti dogovor sa Atinom koristan za obe strane i da će obezbediti napredak Makedonije ka evroatlantskim integracijama.

Zaev je na jučerašnje saopštenje Ivanova poručio da bi predsednik i trebalo da pomogne državi i njenim gradjanima, a ne da im odmaže.

U predlogu sporazuma, koji su Zaev i grčki premijer Aleksis Cipras usaglasili telefonom, između ostalog, stoji da ukoliko Ivanov odbije da potpiše sporazum, kada on bude usvojen u parlamentu, odmah treba organizovati drugo glasanje. Ne precizira se šta će se dogoditi ako ni nakon drugog glasanja u parlamentu Ivanov ponovo odbije da potpiše dekret, kao što je to sada slučaj sa Zakonom o jeziku, koji predviđa uvođenje albanskog jezika kao drugog zvaničnog u Makedoniji, a koji još nije stupio na snagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: