"Kad pokucate na vrata EU neko će ih otvoriti"

Nemačka ima snažan interes da Srbiju i ceo region uvede u EU, poručio je izaslanik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Kristijan Helbah.

Izvor: B92

Sreda, 13.06.2018.

13:59

Tanjug, Dimitrije Goll

Helbah je u Beogradu prisustvovao polaganju vremenske kapsule u temelje nove zgrade Ambasade Nemačke u Srbiji.

On je ukazao da za takav interes Nemačke postoje brojni razlozi, da EU nije potpuna bez Srbije i regiona, kao i da postoje i sasvim čvrsti razlozi zašto Nemačka želi da Srbija i region pristupe Uniji, a to su zajednički bezbednosni interesi.

Podsetio je da se EU nalazi pred velikim izazovima, te da se svet menja i postaje nebezbedniji, zbog čega Unija mora da se menja i sprovede reforme, kao što je, kaže, naglasio francuski predsednik Emanuel Makron.

„To ne znači da su isključeni dalji koraci proširenja", podvukao je Helbah.

Kako je rekao, izazovi pred kojima se ovaj region nalazi postoje i sada, a ne za desetak godina.

Za evroskeptike u Srbiji, koji izražavaju nedoumice da li se isplati raditi na reformama i pristupnom procesu, jer se ne zna kako će EU izgledati za desetak godina, ima, istakao je, dve poruke:

"Prvu, da Srbija i druge zemlje regiona moraju sprovesti reforme bez obzira da li pristupile ili ne EU, kako bi mogle naći svoje mesto u globalnoj trci. Drugo, za nas Nemce je proces evropskih integracija od vitalnog značaja i budite ubeđeni da nećemo odustati već ćemo dalje raditi na proširenju".

"Budite uvereni, kada budete pokucali na vrata EU neko će ih otvoriti", dodao je nemački zvaničnik.

Helbah je podsetio da je pre 18 godina, tri godine proveo u staroj zgradi Ambasade Nemačke u Beogradu, i da iz tog vremena ima vezu sa Srbijom, posebno što mu je i supruga Ivana iz Beograda.

"U poslednjih 15 godina, od kada sam otišao, mnogo toga se pozitvno promenilo u Beogradu, ali i Srbiji, kao i u odnosima naše dve zemlje. Imamo veoma dobre bilateralne odnose. Mi vidimo Srbiju kao partnera i uz to Srbija je kandidat za prijem u članstvo EU. Ssto se bilateralnih odnosa tiče, Nemačka je za Srbiju važan trgovinski partner, i oko 400 nemačkih preduzeća investiralo u Srbiju", istakao je on.

Ukazao je da postoje i tesne ljudske veze, jer u Nemačkoj živi oko 400. 000 ljudi poreklom iz Srbije, uz političke odnose i dijalog vlade dve zemlje, kao što nikada nije bilo u istoriji bilateralnih odnosa.

"Nismo uvek saglasni i istog stava oko svega, ali o razlikama u stavovima na konstruktivan način razgovaramo o tome", rekao je on.

Helbah je poželeo da na u novoj zgradi ambasade ubuduće rade brojne diplomate koje će negovati odnose izmedju dve zemlje i ispružuti ruku Srbiji na njenom putu u EU.

Ambasador Aksel Ditman je izrazio uverenje da će radovi na izgradnji nove zgrade Ambasade Nemačke u Beogradu, koja će se naći na tardicionlanoj adresi, u Ulici Kneza Miloša, biti završeni do leta 2020. godine. On se zahvalio svima koji su omogućili napredak radova, a posebno zemlji domaćinu Srbiji, predsedniku Vučiću i njegovom timu, ali i gradu Beogradu.

„Uverem sam da ćemo sa vama, gradonačelniče Radojičić i vašim zamenikom Goranom Vesićem nastaviti izuzetnu saradnju koju smo imali“, naglasio je on, obraćajući se gradonačelniku Zoranu Radojičiću, koji je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem prisustvovao događaju.

„Uveren sam da će ova zgrada biti odraz sjajnih bilateralnih odnosa dve zemlje“, zaključio je Ditman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: