Reakcije na samit Tramp- Kim: Sve pohvale za dva lidera

Stižu i reakcije iz sveta na istorijski samit u Singapuru gde su razgovarali američki predsednik i severnokorejski lider. Kina predlaže ukidanje sankcija.

Izvor: Beta

Utorak, 12.06.2018.

13:30

Reakcije na samit Tramp- Kim: Sve pohvale za dva lidera
Foto: Tanjug/AP

Kina je predložila da Savet bezbednosti UN razmotri mogućnost suspenzije ili ukidanja sancija Severnoj Koreji, ukoliko Pjongjang bude postupao u skladu sa rezolucijama UN i napredovao u diplomatskim pregovorima.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je da Kina "pozdravlja i podržava" razgovore severnokorejskog lidera Kim Džong-una i predsednika SAD Donalda Trampa kako bi se postigao konsenzus o denuklearizaciji i formirao mirovni mehanizam.

Geng je novinarima u Pekingu rekao da bi sankcije Saveta bezbednosti protiv Severne Koreje mogle da budu suspendovane ili ukinute u skladu sa akcijama Pjongjanga, prenosi AP. "Sankcije nisu kraj. Verujemo da bi Savet bezbednosti trebalo da učini napore da podrži diplomatske napore u ovom trenutku", rekao je Geng.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je da je sastanak predsednika SAD i Severne Koreje potvrdio snažno ubeđenje EU da je diplomatija jedini put ka trajnom miru na Korejskom poluostrvu. ”Diplomatski put je često pun izazova, ali se uvek isplati”, poručila je Mogerini.

Mogerini je u saopštenju ocenila da je sastanak u Singapuru bio ”presudan i nephodan korak” kako bi se nastavilo putem pozitivnog razvoja događaja postignutog do sad u okviru međukorejskih odnosa i na samom poluostrvu, na čemu se Mogerini zahvalila predsedniku Južne Koreje Mun Džae-inu.

Južnokorejski predsednik Mun Džae-In je pozdravio sporazum SAD-Severna Koreja iz Singapora kao "istorijski događaj koji je okončao Hladni rat". Mun je odao priznanje Kim Džong Unu i Donaldu Trampu zbog "hrabrosti i odlučnosti", navodeći da će tim sporazumom dve Koreje okrenuti stranicu "teške prošlosti sazdane od rata i konfrontacija".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozdravio je sastanak američkog i severnokorejskog predsednika. "Samo činjenica o sastanku dvojice lidera je pozitivna...Pratimo komentare obe strane, ali još nismo videli dokument, videćemo", rekao je Lavrov, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: