Gotovo je: Poslednje rukovanje i gud baj

Singapur -- Sastanci Trampa i Kima završeni. Potpisan zajednički dokument. nema zvaničnog objašnjenja šta u njemu piše. Očekuje se da Tramp sve objasni na konferenciji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD i severnokorejski lider danas su na samitu u Singapuru potpisali zajednički dokument, posle čega je Tramp rekao da proces denuklearizacije Severne Koreje počinje "veoma, veoma brzo", a Kim se oprostio od američkog predsednika i otišao iz Singapura.

Za CNN je neimenovani američki zvaničnik prethodno naveo da se radi o "sporazumu kojim se potvrđuje napredak u razgovorima i obećanje da se nastavi istim tempom".

Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Tramp je posla potpisivanja upitan da li je Kim pristao na denuklearizaciju. "Mi započinjemo ovaj proces brzo, veoma, veoma brzo. Apsolutno", poručio je američki predsednik.

Tramp je naveo da njih dvojica "potpisuju veoma važan dokument, prilično sveobuhvatan dokument" i najavio da će "podrobno" o tome pričati uskoro na konferenciji za medije.

Kim je rekao da želi da iskaže zahvalnost Trampu što je do njihovog sastanka došlo. "Imali smo istorijski sastanak i odlučili da prošlost ostavimo iza sebe i potpisujemo istorijski dokument", poručio je Kim uz pomoć prevodioca.

Nakon potpisivanja Tramp je kazao da je razvio "veoma posebnu vezu" sa Kimom, na šta su ga novinari pitali da će pozvati severnokorejskog vođu u Belu kuću. "Apsolutno, hoću", rekao je Tramp.

Njih dvojica su se, stojeći ispred zastava SAD i Severne Koreje, na mestu gde su započeli samit, rukovali poslednji put i pozdravili, a Tramp je naveo da će se njih dvojica ponovo sastati u budućnosti.

Sastankom i rukovanjem jutros na ostrvu Sentosa u Singapuru, američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong-un ispisali su novu stranicu istorije.

Bela kuća je navela da je "tet-a-tet" sastanak Trampa i Kima trajao 38 minuta, a BBC ocenjuje da je to prilično kratko, ukoliko se u obzir uzme vreme koje je potrebno za prevođenje.

CNN navodi da nikakvi zvanični događaji nisu sada planirani sve do Trampovog obraćanja novinarima zakazanog za 16 časova po lokalnom, odnosno 10 časova pre podne po centralnoevropskom vremenu.

Rojters navodi da je cilj ovih istorijskih razgovora pronalaženje načina za okončanje nuklearnog odmeravanja snaga na Korejskom poluostrvu.

Navodi se da, ukoliko njihov samit uspe, to bi moglo da donese trajnu promenu bezbednosnom okruženju severoistočne Azije, kao u slučaju posete nekadašnjeg predsednika SAD Ričarda Niksona Kini 1972, koja je dovela do transformacije Kine.

Pre sastanka Tramp je, sedeći sa Kimom pred novinarima, najavio "izuzetan uspeh samita", dok je severnokorejski vođa kazao da su "došli tu da prevaziđu" prepreke. "Mislim da celi svet ovo gleda. Mnogi ljudi u svetu misliće da je ovo scena iz fantastičnih... filmova naučne fantastike", kazao je Kim.

Svet

strana 1 od 470 idi na stranu