Šta se dešava u EU? Austrija izlazi iz CEI

Austrija će se povući iz Centralno evropske inicijative, čiji je nekada bila osnivač.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.06.2018.

07:45

Šta se dešava u EU? Austrija izlazi iz CEI
Foto: EPA / Christian Bruna

Ta inicijativa trenutno okuplja 18 država, a osnovana je 1989.godine, sa ciljem da podstakne ekonomsku i kulturnu saradnju centralnoevropskih zemalja, kao i približavanje regiona. Austrija je u CEI zauzimala vodeću ulogu, te je mesto generalnog sekretara rotiralo između Austrije i Italije.

Poslednji generalni sekretar iz Austrije bila je Margot Klestil-Lefler, supruga bivšeg šefa austrijske države, a koja se, nakon svađe povukla iz ove organizacije i sada u Ministarstvu spoljnih poslova vodi sektor za Rusiju.

Dalje učešće Austrije u CEI nije svrsishodno, ističe Ministarstvo spoljnih poslova. Format te organizacije ne odgovara više kao ranije za suočavanje sa evropskim izazovima današnjice, dodaje se iz te ustanove.

Integracija jugoistočne Evrope u strukture EU podržava se bolje direktno, smatra Ministarstvo i dodaje da je zbog toga istupanje iz CEI mera koja se može shvatiti kao optimizacija tih austrijskih napora. Pored toga, naglašava zvaničan Beč, moguće je time personalne i finansijske kapacitete bolje objediniti.

Bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek, koji je bio suosnivač CEI, izrazio je žaljenje zbog odluke Beča. "Šteta što ćemo imati jedan kontakt manje posebno u regionu gde su nam potrebni kontakti", rekao je on bečkom dnevniku „Standard".

Prema njegovim rečima, Austrija sama prepušta uticaj "neliberalnoj Mađarskoj" koja se sve više ekonomski i diplomatski angažuje u regionu.

Pored toga, smatra, da se olako istupa iz organizacije u kojoj je članica i Belorusija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: