Rukovanje koje će promeniti tok istorije FOTO/VIDEO

Sastankom i rukovanjem u Singapuru, američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong-un ispisali su novu stranicu istorije.

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2018.

07:11

Rukovanje koje će promeniti tok istorije FOTO/VIDEO
Foto: Tanjug, AP

Tramp je postao prvi aktuelni lider SAD, koji se sastao s severnokorejskim liderom. Rukovanje dvojice lidera promenilo je tok istorije, ocenjuje BBC. Bela kuća je navela da je "tet-a-tet" sastanak Tramp i Kim trajao 38 minuta. Ukoliko se u obzir uzme vreme koje je potrebno za prevođenje, to je prilično kratko, ocenio je BBC.

Ali, krenimo redom - Kim je prvi stigao do hotela Kapela na otoku Sentosa. Prvo što je rekao bilo je : "Nije bilo lako doći ovamo. U prošlosti su ... mnoge prepreke bile na našem putu, ali smo ih sve svladali i sada smo danas ovde."
Tanjug/AP
Lider Severne Koreje sreo se potom s američkim predsednikom ispred hotela kada je palo prvo rukovanje i to ispred zastava dve zemlje. To rukovanje trajalo je, kako je preneo Večernji list, oko 12 sekundi. međutim, ono što su novinari primetili, ovoga puta izostalo je uobičajeno Trampovo preterivanje u rukovanju. Sve je proteklo uz, kako prenose svetski mediji, blag smešak.

"Drago mi je što vas vidim gospodine predsedniče", rekao je Kim kada mu je američki predsednik pokazao uzdignut palac, a Tramp je rekao da je siguran da će njihov odnos biti "sjajan". "Zaista se odslično osećam", rekao je Tramp i dodao: "Ovo će biti sjajan susret i mislim veliki uspeh. Mislim da će biti pravi uspeh i da će naš odnos biti sjajan, u to ne sumnjam."
Tanjug/AP
Potom su otišli na ručak, nakon kog je usledila kratka šetnja. U jednom trenutku su se približi novinarima, a Tramp je dao i kratku izjavu: "Imali smo fantastičan sastanak, bolji nego što je iko mogao da očekuje. Sada idemo da potpišemo sporazum, kasnije ćete čuti više detalja", rekao je Tramp.

Kim nije davao izjavu. Mediji navode da je Tramp ipak više dobio medijske pažnje, što se videlo i po njegovom ponašanju, iako se administracija Kim Džong Una trudila da imaju bar ravnopravan tretman.

Zbog toga, ocenjuje se, da je Tramp "već pobedio".

Usledio je drugi sastanak pa radni ručak, a kasnije se očekuje pres konferencija. Taj sastanak je kasnio u startu oko 20 minuta. Tramp i Kim rukovali su se i tom prilikom i pozirali za novu seriju fotografija, a američki predsednik je dobacio fotoreporterima: "Napravite nas da izgledamo zgodno i mršavo."

Rekao je i da je spreman da Kima pozove u Ameriku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: