VSS: Reakcije SNS napad na pravosuđe

Visoki savet sudstva osudio je reagovanje funkcionera Srpske napredne stranke u Šapcu na oslobađajuću presudu gradonačelnika Nebojše Zelenovića.

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2018.

14:07

VSS: Reakcije SNS napad na pravosuđe

Presudu u predmetu protiv prvog čoveka Šapca donela je Biljana Mraović, sudija Osnovnog suda.

Visoki svate sudstva ocenio je da je to napad na celokupno pravosuđe.

"Na ovaj način se izaziva strah i nesigurnost sudija i ugrožava njihova samostalnost i nezavisnost, a kod građana se stvara nepoverenje u rad sudija", navodi se u saopštenju Visokog saveta.

Funkcioneri SNS Aleksandar Pajić i Boban Birmančević rekli su da "nikada nijedan gradonačelnik u Srbiji, protiv kojeg je Državna revizorska institucija (DRI) podnela krivičnu prijavu nije oslobođen, a to se dogodilo baš u slučaju Nebojše Zelenovića" i presudu nazvali presedanom.

SNS je optužila sudiju da je "imala dodatni motiv" za oslobadjanje Zelenovića "jer je - dva meseca po početku procesa - njena ćerka dobila posao vaspitačice u šabačkoj predškolskoj ustanovi".

"Izjave date na konferenciji za štampu koja je održana 23. maja 2018. godine, predstavljaju direktan napad na sudiju Biljanu Mraović, koja je odluku donela u prvom stepenu i na sudije koji će odlučivati po žalbi, kao i napad na celokupno pravosudje", navodi se u saopštenju.

VSS ukazao je i da krivični postupak nije pravnosnažno okončan i da izjave političkih funkcionera krše pretpostavku nevinosti u odnosu na okrivljenog.

"Sudija je nezavisan u postupanju i donošenju odluka i ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje prilikom donošenja odluke", kaže se u saopštenju.

Visoki savet naveo je da je zakonska obaveza svih državnih organa i funkcionera da svojim postupanjem i ponašanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: