Vučić o blokadama zbog cene goriva: Živ se jedem...

Govoreći o protestima zbog velike cene goriva kojima je blokirano nekoliko gradova u Srbiji predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se "oseća krivim".

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2018.

10:16

Vučić o blokadama zbog cene goriva: Živ se jedem...
Tanjug, Rade Preliæ

"Živ se jedem što sam, kao i obično, rekao - pustite ih da rade šta hoće i što sam tako nešto javno rekao", kazao je predsednik Srbije nakon otvaranja Lidlovog centra u Novoj Pazovi.

On je prebijanje jednog građanina tokom blokade na Zrenjaninskom putu u Borči okarakterisao kao brutalno nasilje koje nije viđeno u Srbiji u poslednjih 10 godina.

"Žalosno je da neki to sve žele da sakriju i prikažu kao incident. Kakav incident? Čovek je brutalno prebijen jer je postavio pitanje zašto to radite. Ti ljudi su sprečili ustavom zagarantovanu slobodu kretanja", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, dvojica od trojice muškaraca koji su uhapšeni zbog prebijanja jednog građanina, ali i krađe njegove torbice, krivično su gonjeni.

"Sve neki fini svet, budućnost Srbije...", prokomentarisao je Vučić. Živ se jedem što sam, kao i obično, rekao - pustite ih da rade šta hoće i što sam tako nešto javno rekao", rekao je on i dodao da će, kada je reč o protestima zbog cene goriva, nadležni organi raditi u skladu sa zakonom i neće dozoliti da se "tuku i prebijaju ljudi, a da se svi prave da se desio incident".

Podsećamo, blokade puteva zbog poskupljenja goriva počele su u petak, kada su na sat od 17.00 sati vozači organizovali proteste u više gradova u Srbiji. Protest je organizovan putem društvenih mreža, a blokada saobraćaja bilo je u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Valjevu, Novom Pazaru, Nišu, Kragujevcu...

Protesti su organizovani jer je cena goriva u Srbiji od početka godina porasla za skoro devet dinara po litru, a dizela za više od 11 dinara.

Zahtevi okupljenih građana su da se usvoji nova cena goriva koja ne sme biti viša od 110 dinara za dizel i 120 dinara za bezolovni benzin, da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu goriva da se doda akciza koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina. Vozači takođe zahtevaju da cena gasa ne bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

Vlast za organizaciju protesta optužuje opoziciju, navodeći da su protesti politički i da je cilj rušenje aktuelne vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: