Migranti su postali priča o borbi za život i politiku

Brod sa 629 spasenih migranata na Sredozemnom moru i dalje čeka dozvolu da uđe u neku luku, a Evropska unija traži od Italije i Malte da reše spor.

Izvor: Beta, Jutarnji list

Ponedeljak, 11.06.2018.

09:31

Migranti su postali priča o borbi za život i politiku
Ilustracija: GettyImages

Novi talas migranata presekla je obalska straža Libije kada je zaustavila brod u kojem je bilo 180 ljudi.

Malta je sinoć potvrdila da odbija da primi brod francuske nevladine organizacije sa više od 600 migranata.

"Prioritet i za italijanske i malteške vlasti treba da bude obezbeđivanje neophodne nege za te ljude. Apelujemo na sve strane da doprinesu brzom rešenju kako bi se ljudi sa Akvarijusa što pre bezbedno iskrcali ", rekao je portparol Evropske komisije, Margaritis Skinjas.

"Malta neće primiti brod u svoje luke", navodi se u saopštenju malteške vlade i dodaje da "Malta u potpunosti postupa prema svojim međunarodnim obavezama".

Brod je noćas bio između Malte i Sicilije, čekajući dozvolu da u nekoj luci iskrca putnike.

Migrante je odbila i Italija, a takva odluka novog italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija predstavlja prvi potez u ostvarivanju izbornih obećanja. Lider desne Lige u izbornoj kampanji dao je obećanje da će zaustaviti prliv migranata u Italiju.

“Malta ne prima nikoga. Francuska tera ljude sa granice. Španija brani svoju granicu oružjem. Od danas će i Italija reći ne trgovini ljudima i ne poslu ilegalne imigracije. Moj je cilj garantovati miran život za ove mlade u Africi i za našu decu u Italiji. Zatvorićemo luke", napisao je Salvini na društvenim mreža, a preneo Jutarnji list.

U poslednjih pet godina više od 600.000 migranata došlo je u Italiju brodom iz Afrike. Svi brodovi sa afričkog uglavnom su završavali u italijanskim lukama. Brojevi su dramatično pale poslednjih meseci, ali su se spasavanja povećala, što je bio prvi ispit za Salvinija kao ministra.

Evropska humanitarna ogranizacija SOS objavila je da se na brodu nalazi 123 mlada bez pratnje roditelja,jedanaestoro dece i sedam trudnica. Svih 629 migranata su uglavnom iz podsaharske Afrike.

Novi talas migranata presekla je je obalska straža Libije u Sredozemnom moru, kada je zaustavila brod u kojem je bilo 180 ljudi. Među njima je bilo 12 dece i 31 žena, prenosi AP. Migranti su odvedeni u pomorsku bazu u Tripoliju. Zbog sukoba i siromaštva u Africi i na Bliskom istoku migrant preko Sredozemlja pokušavaju ilegalno da se domognu evropske obale.

Problem sa migrantima traje već nekoliko godina, a zbog blage migrantske politike evropski zvaničnici otvoreno su kritikovali nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Migranti nisu poželjni u Mađarskoj, čiji je premijer Viktor Orban izjavio da ne žele da se mešaju sa migrantima. Mađarska je 2015. godine na granici sa Srbijom podigla i žičanu ogradu, kako bi sprečila ulazak migranata, a taj postupak osudila je Merkelova.

Ni Austrija nije gostoljubivo područje za migrante, pošto je austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio da migrante treba zaustaviti u samoj Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: