Mladi ili stari? U modi su ipak mladi

U evropskoj politici 2018. u modi su mladi muškarci koji se zalažu protiv sistema. Rekacija Evrope na ekonomsku krizu stigla je kasnije, piše "Politiko".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.06.2018.

07:02

Mladi ili stari? U modi su ipak mladi
Foto: Getty Images

Do promene nije došlo na ulicama, već preko glasačkih kutija, počevši od izbora tada 40-godišnjeg Aleksisa Ciprasa u Grčkoj 2015. godine.

Skoriji talas mlađih lidera počeo je 2017. godine sa irskim Leom Varadkarom (39) i francuskim Emanuelom Makronom (40) i nastavio se sve do Austrije i Sebastijana Kurca (31) i španskog Pedra Sančesa, a takođe i Luiđija di Majoa (31) i Matea Salvinija (45) sa kojima je prosečna starost evropskih lidera prvi put ispod 50 godina, piše "Politiko".

Da je Marjan Šarec, 40-godišnji slovenački levičar, osvojio najvišu poziciju svoje zemlje na nacionalnim izborima 3. juna, prosek bi dodatno opao, piše "Politiko". Italijanski premijer Đuzepe Konte ima 53 godine, deceniju je mlađi od svog prethodnika Paola Đentilonija.

Većina ovih mlađih lidera je nastrojena antisistemski, bilo da više naginju ka levičarima ili desničarima, i njih "Politiko" naziva "Novom Evropom". Jasno je da se pokreti i stranke koje žele promene u Evropi uglavnom više oslanjaju na mlađe ljude.

Ipak, ima izuzetaka u ovom trendu, kao što je jedan od vođa ovih antisistemski nastrojenih političara i lider Alternative za Nemačku (AfD) Aleksander Gauland koji ima 77 godina.

Iako nije evropski vođa, jasno je da je i Donald Tramp koji puni 72 godine 14. juna, deo trenda jačanja antisistemskog pokreta. Zanimljivo je da je najmlađi svetski lider u ovom trenutku Mateo Ćaći (28), jedan od dvojice kapetana regenta malenog San Marina, navodi "Politiko".

On, za razliku od svojih starijih kolega ne planira da nešto mnogo promeni u svojoj državi, prenosi "Blic".

Među mlađim ženama, jedna od najistaknutijih je Nikola Sterdžen (47) premijerka Škotske koja ne odustaje od toga da poremeti postojeći poredak i Škotsku učini nezavisnom.

Većina starijih lidera u EU su oni koji žele da očuvaju Uniju. To su nemačka kancelarka Angela Merkel (63), predsednik komisije Žan Klod Junker, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, za koje "Politiko" piše da predstavljaju "Staru Evropu".

Ipak, kako piše "Politiko" još uvek je rano proglasiti pobedu nove, mlađe Evrope. Podsetimo, bivši italijanski premijer Mateo Renci je bio mlad, novo lice na političkoj sceni i imao je i podršku Brisela, ali ipak nije dugo ostao na toj poziciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: