Avaz: Vlasti BiH vraćaju teroriste ID i njihove porodice

Vlasti BiH planiraju da vrate u zemlju pripadnike ID i članove njihovih porodica, piše Dnevni avaz, pozivajući se na informacije iz Veća ministara te zemlje.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 10.06.2018.

16:09

Avaz: Vlasti BiH vraćaju teroriste ID i njihove porodice
Foto: GettyImages

Kako navodi, prema informaciji koju je Veće ministara BiH dostavilo Parlamentu BiH, postoji plan da se uspostavi koordinaciono telo za rešavanje pitanja povratka terorističkih boraca i članova njihovih porodica, žena i dece sa ratišta u Siriji, prenosi Hina.

Postupak povratka terorističkih boraca iz Sirije i Iraka, kako tvrdi, vodi Ministarstvo spoljnih poslova BiH.

Hina ističe da se pretpostavlja da se trenutno u zonama zahvaćenim ratom nalazi 120 državljana BiH, među kojima je 50-oro dece.

Prema ranijim podacima bezbednosnih službi, od početka rata u Siriji i Iraku, na strani Islamske države borilo se 290 osoba iz BiH, a poginulo više od 70.

Vlasti BiH su za svim osobama koje su se borile na strani Islamske države raspisale međunarodne poternice, a u nedavnom izveštaju Tužilaštva BiH navedeno je da je porastao broj uhašenih prema tim nalozima i da će one biti izručene vlastima u BiH.

U zonama rizika je i veliki broj dece koja su tamo rođena i nemaju bosanskohercegovačko državljanstvo, ističe Hina, te navodi da je Veće ministara reklo da će oni imati mogućnost da steknu pravo na državljanstvo BiH, ukoliko do 23. godine nadležnim telima u BiH podnesu prijavu za evidentiranje državljanstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: