Kurc zatvara džamije, Erdogan o "ratu krsta i polumeseca"

Najava austrijskih vlasti da će zatvoriti džamije na svojoj teritoriji izazvala je burnu reakciju predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Izvor: B92

Nedelja, 10.06.2018.

14:25

Kurc zatvara džamije, Erdogan o
screenshot

Kako prenose svetski mediji, turski lider je oštro osudio takvu najavu zvaničnog Beča, koja uključuje i pokretanje istrage protiv desetine muslimanskih sveštenika.

Takođe, jedna od mera je i zatvaranje sedam džamija.

“Plašim se da mere koje je preduzeo kancelar Austrije Sebastijan Kurc vode svet u rat krsta i polumeseca. Oni su rekli da će da proteraju imame. Kako ne odgovoriti na to? Nećemo da sedimo prekrštenih ruku”, rekao je Erdogan.

Podsetimo, vlada kancelara Kurca je u petak donela odluku o proterivanju imama i pokretanju istrage protiv nekoliko desetina propovednika.

Oni se sumnjiče za kršenje Zakona o islamu, koji predviđa zabranu finansiranja verskih zajednica iz inostranstva.

Jedna od džamija je zatvorena zbog sumnje da širi propagandu ”sivih vukova”, a ostale zbog širenja salafizma, a rasformirano je i udruženje “Arapska verska zajednica”.

Ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl rekao je i da će u Tursku biti proterano 60 imama i članovi njihovih porodica, ukupno oko 150 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: