"Bitan je za sve": I Radoičić potpredsednik Srpske liste

Srpska lista izabrala je u petak nove potpredsednike stranke, a među novim imenima je i Milan Radoičić o kojim su mnogi govorili "da se na KiM pita za sve".

Izvor: B92, Beta

Subota, 09.06.2018.

16:59

Foto: Screenshot

Podsećamo, kosovski premijer Ramuš Haradinaj je Radoičića ranije u jednom intervjuu nazvao osobom “bitnom za sve na severu Kosova”, ali da "nije političar, već jedan od istaknutih Srba".

“Veoma dobro sarađujem sa kolegama Srbima. Ne moraš biti samo političar, svi imamo neku ulogu ovde. Radoičić je neki sa Severa, bitan je za sve i ja pričam i sa njim”, rekao je Haradinaj u intervjuu u emisiji "Slobodno srpski" 24. decembra prošle godine.

Na pitanje Insajdera na kom osnovu Radoičić pregovara sa kosovskim zvaničnicima, ministar unutrašnjih poslova Srbije i funkcioner SNS Nebojša Stefanović tada je rekao da “ne zna za tu konkretnu činjenicu”.

”Čuo sam za njega u medijima. Nikada u životu ranije nisam čuo za tog čoveka. Ne znam kakvu ulogu ima na Kosovu. Ne bavim se tim delom posla. Ali ako insinuirate da Milan Radojičić ima neku odgovornost za bilo šta, molimo vas da to kažete”, rekao je Stefanović, dodavši da Radoičić nema nikakvu ulogu u SNS.

Osim toga, o Radoičićevoj ulozi na severu Kosmeta govorili su i političari sa Kosmeta Rada Trajković i Slaviša Ristić, koji su istakli da je “javna tajna da on sprovodi suštinsku vlast na severu Kosmeta, a ne zvanično izabrani predsednici opština”.

O Radoičiću se nije mnogo pisalo do ubistva Olivera Ivanovića, kada su pojedini mediji njega istakli kao glavnog osumnjičenog, što su negirali i srpski i albanski zvaničnici.

Pre ovog slučaja, Radojičić je svega nekoliko puta primećen u medijima, Gazeta ekspres je objavila fotografiju na kojoj se vidi kako on sedi u društvu Haradinaja, a snimljen je i prilikom slavlja predstavnika Srpske liste u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Komandir kosovske policije Sever Besim Hoti rekao je nakon toga da je informisan o takvim navodima, ali da “ne očekuje da će iko biti uhapšen”, kao i da se neće menjati u rad istražitelja”.

“Ne želimo da spekulišemo niti da prejudiciramo”, rekao je Hoti za portal Indeks onlajn.

O navodima da Radojičić stoji iza ubistva Ivanovića govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je na televiziji Hepi rekao da “će ako je on ubica ili bilo ko drugi, biti uhapšen, ali da se za to moraju pronaći dokazi”.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić potom je izjavio za Insajder da postoji trend kriminalizacije severa Kosova, kao i da se Milan Radojičić "bavi biznisom".

"Upoznao sam ga i video u više navrata. Ne znam šta vas tačno interesuje vezano za njegovo posao. Ja nisam adresa koja je nadležna i dužna da daje tu vrstu odgovora. Ponavljam, sve insinuacije koje dolaze i za njegovo rad i za bilo koga drugog, svako ko je kriv treba da odgovara. Ako nema dokaza nije zaslužio da se protiv njega vodi netemeljena kampanja", naveo je Đurić za "Insajder".

Na pitanje kakva je zvanična uloga Milana Radojičića, kao i da li je član Srpske liste ili SNS, odgovorio je: "Mislim da sam odgovorio na sva vaša pitanja vezano za gospodina Radojičića, čak i na ona koja me niste pitali..."

Za potpredsednike Srpske liste izarani su i Vinko Radosavljević, Igor Simić, Nenad Rikalo i Dalibor Jevtić, dok su novi članovi Predsedništva postali Jasmina Živković i Aleksandar Spirić.

Radni deo prethodio je svečanoj sednici na kojoj je obeleženo godinu dana postojanja Srpske liste, a na kojoj se obratio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je tu izjavio da su “jedinstvo i okupljanje oko zajedničkog cilja jedini izlaz i spas za srpski narod na Kosovu i Metohiji”.

"Srpska lista postala je bedem odbrane našeg naroda na Kosovu i Metohiji, ona uživa poverenje i ljubav čitave Srbije," rekao je Đurić i ocenio da je pred Srbima teško vreme i da će "svaka mana desetostruko više koštati".

Na svečanoj sednici govorio je i predsednik Srpske liste Goran Rakić, koji je i gradonačelnik Severne Mitrovice.

“Srpska lista nije politička stranka, već institucija srpskog naroda koja štiti interese gradjana”, rekao je Rakić, ističući da to ne bi bilo moguće “bez podrške države Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: